No dobraa, w weekend tez sobie pofolgowałam, więc dzisiaj powinnam być o powietrzu, postawiłam jednak na warzywa, ryż...i kawałek rolady śląskiej.....bo tatuś zrobił ;d ha!A teraz jeszcze załapałam się na pyszną bułeczkę ze śliwkami, akurat po treningu, no żyć nie umierać :D CZa umieć się ustawić, nie?;d
Wracając do rzeczy, danie jest proste, wystarczy ugotować ryż, przygotować warzywa, dodać ogórek, koperek e voila! Faaajne wyszło, ogórek i koperek zrobiły robotę, wyszło świeżo, lekko!!
Enjoy!!
Przygotowanie: około godziny
Składniki:
porcja ryżu na dwie osoby House of Asia
1 średni patison
pół małej cukinii
mała czerwona cebula
2-3 mniejsze ogórki kiszone
2-3 łyżki oleju rzepakowego
sól różowa, świeżo zmielony pieprz
świeży koperek
suszony tymianek
* skórka z pomarańczy dodana do gotującego się ryżu
świeża mięta - opcjonalnie
łyżeczka masła - dobrej jakości
Ryż gotuję wedle zaleceń na opakowaniu.
Patisona obieram ze skóry, wyjmuję pestki, kroję na kostki, najlepiej tej samej wielkości.
Cukinię po umyciu kroję na kostkę, nie obieram ze skóry. Cebulę siekam na drobno.
Rozgrzewam patelnie, wlewam olej i wrzucam na niego po kolei cebulę, jak się zeszkli patisona, następnie cukinię, oczywiście w niewielkich odstępach czasu, co jakiś czas mieszając.
Smażę do chwili, kiedy warzywa zmiękną.
Solę, dodaję pieprz, tymianek. Na koniec dorzucam łyżeczkę masła, jeszcze raz mieszam.
Warzywa łączę z ryżem. Tak podane wykładam na talerz, posypuję pokrojonym na kostkę ogórkiem kiszonym, posypuję koperkiem, miętą.
***
Do gotującego się ryżu, oprócz soli dodałam łyżeczkę skórki z pomarańczy, dodała ciekawego posmaku. Nie przesadźcie jednak z nią, sam ryż czarny jest już dosyć wyrazisty w smaku.