Tymi składnikami są właśnie pierś z kurczaka i pomidory w puszce...Niby nic, a potrawka wyszła niezła;D
Do tego trochę ryżu basmati, bazylia świeża...no i obiad jak się patrzy.
To nie przedłużam, piszę co i jak.
Przygotowanie: 30 minut
Koszt: 13 zł
Składniki:
2 duże piersi z kurczaka
puszka pomidorów krojonych Dawtona
1 cebula
3 ząbki czosnku
6 małych pieczarek
3 łyżki oleju
sól, pieprz cytrynowy
szczypta płatków chilli
tikka curry spice - wedle gustu
kilka liści świeżej bazylii
suszone oregano - wedle uznania
szczypta cukru brązowego
+ ryż basmati - porcja na dwie osoby
Mięso marynuję dzień wcześniej w soli, pieprzu, płatkach chilli.
Skrapiam je olejem, mieszam dłonią, odstawiam do lodówki na całą noc.
Cebulę i czosnek siekam na drobno.
Na jakieś 30 minut przed smażeniem mięsa wyjmuję je z lodówki.
Patelnie rozgrzewam, ale bez dodatku tłuszczu, wykładam na nią mięso, smażę do momentu, aż nieco zmięknie, nabierze koloru.
Nie wysmażam go całkowicie, bo w między czasie dorzucam cebulę i czosnek, podsmażam całość kilka minut, aż cebula się zeszkli. Na koniec dodaję pokrojone pieczarki, mieszam, oczywiście smażę i jednocześnie zalewam pomidorami. Doprawiam do smaku, dodaję bazylię, oregano i cukier.
Podaję z ryżem.
Świetny, lekki obiadek. I taki trochę śródziemnomorski. Lubię takie.
OdpowiedzUsuńWpraszam się jak nic :)) Wiesz, że moje smaki he he :)
OdpowiedzUsuńOjej dałabym się pokroić za takiego kurczaka :(
OdpowiedzUsuńnie miałam okazji jeść jeszcze pomidorów z puszki, ale kurczak, pomidory i ryż zawsze mi smakują ;D
OdpowiedzUsuńPycha!!! :)
OdpowiedzUsuńKurczak w pomidorach, mój ulubiony tzw. awaryjny obiad. Smaczne , proste szybkie :)
OdpowiedzUsuńW pomidorze zjem wszystko, absolutnie wszystko! Oby dużo pomidora było...:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i Wesołych Świąt:)