Szukałam przepisu na ciasto z papierówką i chyba mam coś fajnego.
Przepis (zaczerpnięty z gazety "sól i pieprz") wszak ów przepis nie mówi nic o papierówce, ale co tam, ryzykuję, może wyjdzie;p
Przepis lekko zmodyfikowałam, liczę, że propozycja przypadnie Wam do gustu;))
Przygotowanie: około 60 minut
Koszt: 10-15 zł
Składniki:
8 papierówek
4 jaja
4 łyżki gorącej wody
100 g cukru
100 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki dobrego kakao
kilka kropel cytryny
przyprawy korzenne
cukier puder
kilka kropel aromatu waniliowego
Jajka rozdzielam.
Żółtka ucieram na gładką masę, stopniowo dodając gorącą wodę i cukier.
Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia oraz kakao do miski.
Mieszam powoli z żółtkami.Dodaję starte (i umyte!) jabłka - najlepiej utrzeć jabłka na dużych oczkach i skropić je odrobiną cytryny. Dla dodatkowego aromatu dodaję szczyptę przypraw korzennych.
Białka ubijam na pianę, po czym ostrożnie mieszam z uzyskaną wcześniej masą.
Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni.
Formę smaruję tłuszczem, obsypuję bułką tartą i wlewam ciasto.
Piekę 30 - 40 minut.
Po upieczeniu, posypuję ciacho cukrem pudrem.
** Jako, że obawiałam się, że z uzyskanych proporcji moja mała foremka nie da sobie rady z ciachem, wylałam ciasto do większej formy, uzyskując tym samym niski placek...
Polecam jednak zakup jakiejś wyższej formy, wówczas ciacho będzie bardziej widowiskowe;p
Tak czy owak, ciacho jest pyszne, nie za suche, nie za słodkie, polecam gorąco wszystkim łasuchom;))
uwielbiam takie mokre ciasta <3
OdpowiedzUsuńMoje łoasuchy też, po cieście nie ma śladu;p
UsuńMam w lodówce akurat 8 papierówek i planuję upiec to ciacho dla rodziców, zabiorą je w podróż :)
OdpowiedzUsuńsuper, zatem zerknę zobaczyć jak wyszlo;)))
Usuńpozdrawiam;)
placki z owocami- najlepsze!
OdpowiedzUsuńdokładnie, zwłaszcza do kawy mrożonej...niezły mix, ale co tam;p
UsuńW takim razie czekam na "recenzję", mam nadzieję, że będą smakowały! :) A ja jutro na pewno piekę to ciacho, jeżeli nie masz nic przeciwko :) Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńpokażę, pokażę i ogłoszę światu która to mnie tak zaraziła;)))
UsuńW jakiej wielkości formie najlepiej zrobić to ciasto?
OdpowiedzUsuńna pewno w mniejszej niż ja, jeśli chcesz uzyskać wyższe ciacho, mnie wyszedł placek, bo tak jak napisałam, bałam się, że może mi się wylać czy coś...zatem użyłam 26x30;)
UsuńWłaśnie wsadziłam ciacho do piekarnika, zobaczymy, co z tego wyjdzie. Wprowadziłam sporo modyfikacji. Tylko niepotrzebnie wplątałam w to odrobinę mąki razowej, tak mi się wydaje. Ale zobaczymy :) Lubię kombinować :)
OdpowiedzUsuńno to suoer, już tam zaglądam do Ciebie;)))
UsuńO proszę, na taką pogodę w sam raz....łasuchy, już żeście zezarli?? :)
OdpowiedzUsuńanoo, wiesz jak to jest..."tylko jeden"...;p
UsuńMniam! Szkoda, że już się u Was skończył ;p
OdpowiedzUsuńposzedł w sekundzie...też nie zrobiłam go za dużo, no bo przecież dbam o linię, hehe;p
Usuń