16 października 2012

kasza manna na mleku kokosowym

Chodzi za mną ta kasza już jakiś czas, to co będę się z nią droczyć, jak mogę sobie ją zafundować na śniadanie.
Mleko kokosowe mam, bo Połówek będąc na zakupach serwuje mi takie niespodziewajki kupując właśnie jakieś drobiazgi pode mnie, twierdząc, że może coś mi przyjdzie do głowy...no i przyszło;)
Propozycja prosta, szybka i smaczna...przynajmniej dla mnie, uwielbiam mleczne śniadania.


Przygotowanie: 10 minut
Koszt: 10 zł

Składniki:
100 ml mleka
250 ml mleka kokosowego
szklanka kaszy manny błyskawicznej
łyżeczka cukru pudru
cynamon
łyżeczka miodu z migdałami
2 łyżki cukru trzcinowego


Mleko i mleko kokosowe doprowadzam do wrzenia, dodaję kaszę manną, ale stopniowo, ciągle mieszając.
Zmniejszam ogień, gotuję wszystko około 3-4 minut, dodaję cukier waniliowy, cukier trzcinowy, nadal mieszam.
Do miseczki przekładam kaszę, polewam odrobiną miodu z migdałami i posypuję szczyptą cynamonu.


*** Moja kasza wyszła bardzo gęsta, bo takową też preferuję, ale jeśli Wy lubicie bardziej rzadkie wystarczy dodać więcej mleka a mniej kaszy.
Z podanych składników wyszły dwie porcje.
















7 komentarzy:

  1. teraz za mną będzie chodził smak tej kaszy!

    OdpowiedzUsuń
  2. No, smacznie i zdrowo..i bardzo dobrze. Też czasem lubię słodkie śniadanka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja preferuję śniadania na słono, ale te migdały w miodzie wyglądają obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o kaszy mannej ciągle myślę, i nie wiem co z niej wymyślić :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)