Pomijając fakt, że smakołyki z jego udziałem zawsze się udają, nie są czasochłonne i kosztowne...
A tak w ogóle, to na jakiś czas muszę odstawić wymyślne dania, nooo, może jak przestanę być senna, a jedzenie będę traktować mniej wybiórczo, pomyślę na powrót o szaleństwach, a na razie będę proponować Wam to, na co akurat mam ochotę;p
Przygotowanie: 30 minut
Koszt: około 10-12 zł
Składniki:
tuńczyk w sosie własnym
cebula
pieprz ziołowy
ciasto francuskie
jajko
Ciasto na chwilę przed wyrobieniem wyjmuję z lodówki.
Rozwijam, wycinam trójkąty.
Tuńczyka odsączam z sosu, rozdrabniam widelcem, dodaję posiekaną na drobno cebulę, mieszam, doprawiam pieprzem do smaku.
Na każdy z trójkątów nakładam farsz, po czym zawijam ciasto w rogalik.
Gotowe rogaliki smaruję rozkłóconym jajkiem, podsypuję pieprzem i wkładam do rozgrzanego piekarnika na 15 minut na 220 stopni, bez termoobiegu.
Przypominam Wam o konkursie, czekam na Wasze propozycje;)
Proste, ale pyszne :) I do tego ładne :)
OdpowiedzUsuńa dziękuję;)
Usuńciasto francuskie i u mnie często gości bo faktycznie jest pyszne i łatwo wyczarować coś niesamowitego. Fajny przepis, zainspirowałaś mnie.
OdpowiedzUsuńcieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu;))
Usuńpozdrawiam
z postów wynika,że szykujesz się na nową rolę życiową:)
OdpowiedzUsuńowszem, zmiana tu, zmiana tam...życie;)
Usuńwyglądają zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńsą pyszne, zapewniam, zniknęły w mig...;)
UsuńI kubek ciepłej zupy do tych rogali poproszę- i będę w niebie :D
OdpowiedzUsuńNo i fajny pomysł :) Ja też lubię ciasto francuskie, zwłaszcza, że mamy czasy gdy nie trzeba go robić i to bardzo ułatwia życie. A pomysłów...ho ho. No i ładnie wyglądają.
OdpowiedzUsuńno dokładnie, ciasto francuskie jest dosyć wdzięczne...no i dzięki wielkie, nie lubię przekombinowanych dań, ozdobników, siła tkwi w prostocie...podobno;p
UsuńLubię ciasto francuskie dokładnie z tych samych powodów :-) Dziękuję za udział w akcji.
OdpowiedzUsuńrogalików z takim nadzieniem jeszcze nie jadłam, ciekawe jak to smakuje.
Usuń