19 stycznia 2014

babeczki marchewkowe

Obiecałam i zrobiłam. Kombinacji z marchewką jest podobno wiele, ja znam dwie, ciasto na słodko, ciasto na ostro z  chilli oraz babeczki, tudzież mufffiny ;p
Bardziej babeczki, bo nie są zbyt wyrośnięte, przez to, że nie skorzystałam z formy.
Wyszły przepyszne, nie dlatego, że Ja je zrobiłam ( ;p), tylko przez to, że trafiłam na dobry przepis i chyba dobrą marchewkę;)
Nie za słodkie, nie za mdłe, w sam raz. W oryginalnym przepisie jest jeszcze lukier z pomarańczy, ale my nie lubimy jak zęby bolą od nadmiaru szczęścia;D ...Zjadłam oczywiście tylko jedną, bo przez jeszcze niecałe dwa tygodnie zobowiązałam się nie jeść słodyczy. Na pewno wrócę do przepisu, ale wiecie...ze słodyczy najbardziej lubię....boczek albooo pizzę z oscypkiem;p
Aha, inspirację znalazłam TU .



Przygotowanie: ok 40 minut
Koszt: - wszystko miałam


Składniki:
2 szklanki startej marchewki - tj 4 średnie marchewki
1.5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
+ przyprawy:
łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3/4 szklanki oleju roślinnego ( ja dałam kujawski)
3 większe jaja
niecała szklanka cukru brązowego - raczej 3/4 
łyżeczka cukru waniliowego


Przygotowuję dwie miski.
Do jednej przesiewam mąkę, dodaję sól, proszek i sodę oraz przyprawy, mieszam.

Do drugiej ścieram na dużych oczkach marchewkę, dodaję jaja, olej, cukier brązowy i waniliowy, mieszam bardzo dokładnie.
Następnie przelewam masę do mąki, znów bardzo dokładnie mieszam.

Otrzymaną masę wydzielam między papilotki, mnie wyszło 13 sztuk.
Piekę w 180 stopniach z termoobiegiem około 25 minut na środkowej półce, na kratce.












...z pozdrowieniami dla Rafała ;p


11 komentarzy:

  1. Mmm pychota, :) Wyglądają bardzo smacznie. Lubie dodatek marchewki do ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe, od bardzo dawna zastanawiało mnie to, jak to jest z TYMI ciastami marchewkowymi itp. Jak dotąd nie zaspokoiłam swojej ciekawości, tak jak z dynią...serio pycha? Może bym zrobiła jak mnie odpowiednio przekonasz, dodała trochę mąki pełnoziarnistej np....chwalę się bom kupiła i będę waliła gdzie się da hahaha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no wiesz, każdy lubi co innego, wiesz, że ja też nie sikam ze szczęścia na widok wszystkiego, te są smaczne, naprawdę. Pewnie jak użyjesz mąki pełnoziarnistej, to trochę zmienisz smak...ale i tak będą dobre, wiadomo;) no i marchewka też swoje robi, jak trocina, to masz zero z jej słodyczy;)

      Usuń
  3. Mi osobiście ciasto marchewkowe bardzo smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś jadłam babeczki z tego przepisu, są obłędne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę wypróbować i ja ten przepis :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię ciasto marchewkowe i już wiem co upiekę na kolejną rodzinną wizytę:) Tylko, że to będzie mój pierwszy wypiek...oby się udał;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Marchewkowe wypieki to zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobię sobie takie. Miałam robić ciasto marchewkowe, ale w sumie dawno nie jadłam babeczek:p
    Jak już zjem to dam znać:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)