Oczywiście zrobiłam JAK kazano i z mojej spirali zrobiła się spiRAlaaa;D
Dodałam też garść pieczarek, szalotkę i curry, o niebo lepsze niż takie same z serem;)
Noooo i niestety kochane moje, kalorie są, ojjjj, pewnie milion, ale cóż...dla ściemy podałam z rukolą
i oliwkami, a nie sosem, dipem czy coś;p
Aleee....oliwki w połączeniu Z robią fajnie, sama mozzarella, choć przyprawiona, jednak jest dosyć "mdła", a oliwki podkręcają ciekawie smak.
Małżon się zachwycił, ale podobnie jak ja, zjadł jednego zawijańca, a nadmieniam, że zrobiłam cztery.
Przygotowanie: ok 20 minut plus 15 min w piekarniku
Koszt: 14 zł
Składniki:
2 ciasta francuskie ( w przepisie jedno)
2 opakowania mini mozzarelli
sól morska, pieprz cytrynowy
curry
1 szalotka
garść pieczarek
łyżka masła
oliwa z oliwek Basso
jajko
Mozzarellę odcedzam, kroję na drobno, solę i pieprzę.
Pieczarki i szalotkę siekam, masło rozpuszczam, wrzucam na nie oba składniki, smażę do miękkości. Doprawiam do smaku.
Ciasto francuskie dzielę na 4 prostokąty.
Dwa smaruję oliwą z oliwek i przykrywam pozostałymi.
Na prostokątach ciasta, wzdłuż dłuższych boków układam mozzarellę, zawijam ciasto w spiralę.
Smaruję rozkłóconym jajkiem, na wierzch daję po kawałku sera i pieczarki. Posypuję curry.
Na blachę wyłożoną papierem układam ciasto, piekę w 180 stopniach z termoobiegiem do uzyskania złotego koloru, jakieś 15 minut.
to smacznego, teraz muszę pomyśleć o cieście z rabarbarem ;p
francuskie to dla mnie ciasto numer 2 po drożdżowym które zawsze będzie nr 1, ale niestety kaloryczne :((
OdpowiedzUsuńno niestety, ale co zrobić, kocham je miłością bezgraniczną!!:D
OdpowiedzUsuńWow.. bardzo apetyczne, a zdjecia , Dech zapiera. Przepieknie tu.
OdpowiedzUsuńJeśli dobrze przeliczyłam, to zostały Wam jakieś. Może byś się podzieliła :P
OdpowiedzUsuńŁał! jaki wspaniały! aż ślinka cieknie od samego patrzenia...
OdpowiedzUsuńkuuurkaaa... zjadłabym i to baaardzo <3
OdpowiedzUsuńależ on fantastycznie wygląda.... i ta mozzarella, ukradłabym chętnie:)
OdpowiedzUsuńŚlinotok to mam na sam widok :) Ja te lubię do różnych potraw dodawać oliwki. Fajnie podkręcają smak :)
OdpowiedzUsuńOdkopuję internety po przerwie...a tu takie cuda. Nieskończoność możliwości z tym francuskim, uwielbiam.
OdpowiedzUsuńPozytywnie zakręcone ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńLubię jak jest zakręcono :D
OdpowiedzUsuńSmakowity zawijaniec :) ! Kochana spodziewaj się mojej wizytacji :D <3
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja na obiad i kolację : )
OdpowiedzUsuńna jednym takim bym na pewno nie skończyła :)
OdpowiedzUsuńPyszne i szybkie w przyrządzeniu, lubię takie ślimaczki :)
OdpowiedzUsuńZawijańce najlepsze i coś czuję, że u nas 4 to za mało :)
OdpowiedzUsuń