...podobno za mało warzyw spożywamy w ciągu tygodnia, więc uczepiłam się ich jakoś tak ostatnio i staram się wkleić wszędzie;)
Dziś uśmiechnęła się do mnie marchewka z groszkiem,zielona fasolka szparagowa, pieczarki, i trochę mieszanki chińskiej, a żeby nie było za sucho, to podrasowałam to wszystko piersią z kurczaka, bo podobno najzdrowsza i nie zawiera tłuszczu, a przynajmniej śladowe ilości;))
Żeby nie zepsuć tego jakimś byle jakim makaronem, zakupiłam taki z pełnego ziarna...teraz to już będę mega zdrowa;p
Zapraszam więc na makaron z warzywami, najprostsze danie świata;D
Przygotowanie: 35 min
Koszt: 20-30 zł
Składniki:
mieszanka warzyw mrożonych
(marchew, groszek, fasolka szparagowa...)
20dkg pieczarek
2 małe cebulki
podwójna pierś z kurczaka
przyprawy, zioła
oliwa z oliwek
200 ml bulionu
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Cebulę, pieczarki, kroimy w kostkę lub jak kto woli w większe kawałki, wrzucamy na rozgrzaną oliwę.
Jak już złapią trochę koloru dodaję odrobinę papryki i ziół prowansalskich. Dalej podsmażam, ale nie za długo, żeby nie wysuszyć ich za bardzo.
Dodaję pokrojoną w paski pierś z kurczaka, podsmażam dalej z cebulą i pieczarkami, do uzyskania koloru.
Kiedy pierś nabrała koloru, zalewam wszystko odrobiną bulionu, pozostawiam na dłuższą chwilę, żeby się przegryzło;)
Następnie dodaję 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, mieszam wszystko dodając jeszcze ziół, pieprzu, na koniec solę. Tak powstały sos mieszam z mrożonymi warzywami, które wcześniej rozmroziłam (najlepiej zrobić to dużo wcześniej, pozbędziemy się zbędnej wody). Duszę to wszystko razem jakieś 15 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać soli wedle potrzeb.
Makaron oczywiście gotujemy al dente, solimy wodę, ale nie dużo, ja dodatkowo dodaję łyżkę oliwy, wówczas makaron się nie skleja.
Odcedzić, nałożyć na talerz i polać przygotowanym sosem;)
Smacznego!!:D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)