No pachnie, co ma nie pachnieć, jak to takie dobre, aromatyczne i ten boski ser!!
Lazur turkusowy, mój hicior w tym miesiącu! Polecam, jest jeszcze błękitny...ale zielony jak na razie bije go na łeb, choooć....sama już nie wiem, zjem oba, o!!
Do rzeczy, zrobiłam nam coś do przekąszenia na popołudnie, tudzież wieczór, kiedy dziecię śpi, też do wina, a skoro mam białe Celebro do serów między innymi, to łączymy i wychodzi coś fantastycznego;)
Przygotowanie: 35 minut
Koszt: 20 zł
Składniki:
dwa ciasta francuskie
szynka wędzona dobrej jakości, kilka dużych plasterków
1 por
opakowanie sera pleśniowego Lazur - turkusowy
jajko
Ciasta na krótko przed "robieniem" wyjmuję z zamrażarki.
Kiedy są wystarczająco miękkie, wyjmuję je z opakowania, delikatnie rozwałkowuję.
Pora myję, dzielę na mniejsze kawałki i blanszuję 5 minut we wrzątku. Odcedzam.
Dzielę sobie ciasto na 3 części, smaruję rozkłóconym jajkiem, na to daję szynkę, kawałek sera i odrobinę pora, zawijam tak, by powstała roladka, wierzch również smaruję jajkiem, podsypuję odrobiną sera.
Zapiekam w 180 stopniach z termoobiegiem do 20 minut.
Prosty i szybki przepis - to cos dla mnie, lenia.:-)
OdpowiedzUsuńpysznie Ola!
OdpowiedzUsuńOj moje kubki smakowe zwariowały :)) Pyszności, szybko i pysznie :) Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńKocham ciasto francuskie za to, że szybko można stworzyć z niego coś dobrego :) Zarówno na słono jak i słodko :)
OdpowiedzUsuńMmm,przepyszny pomysł!
OdpowiedzUsuńJak to ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńŻałuję, że nie wiem jak pachnie, bo wygląda bosko!!! :)
OdpowiedzUsuńwykorzystam przepis :)
OdpowiedzUsuńniestety nie lubię sera pleśniowego, no ale zawsze można zmodyfikować
OdpowiedzUsuńAle pychotka i do tego tak szybko można ją zrobić! Świetny przepis! :D
OdpowiedzUsuńmoże i Wam to pachniało, ale ja już ślinotoku dostałam na sam widok! Jejku.. czemu mnie nie zaprosiłaś?:(
OdpowiedzUsuńMmmm musiało być pyszne! ale ja bym chyba nie dała robić zdjęć tego :D zjadłabym :c
OdpowiedzUsuńTakie zawijasy często robię na studenckim mieszkaniu :) Pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu :)
OdpowiedzUsuńSciskam:-)
pyszne to mało powiedziane, a zapach!!! to dopiero coś :)!! użyłam szynki wędzonej od Henryka Kani i sprawdziła się, ciasto z biedry:)
OdpowiedzUsuń