04 września 2013

pizza z oscypkiem, odrobiną mozzarelli i pyszną pastą ze smażonych warzyw

Ahoy!
Chodziła, chodziła i wychodziła mnie w końcu ta pizza, zrobiłam. U koleżanek blogerek, Marty i Ivki widziałam ciekawe przepisy na ciasto, proste i podobno genialne. Sprawdziłam najpierw ten od Marty,
na Ivkę brakło mi 7g drożdży suszonych, ale spokojnie....na zaś ;] MoNsz jak zobaczył co leży na stole...oniemiał, ha! Wyglądała obłędnie, zachwycony był ciastem, czyli...dzięki Marta;)
Z dodatkami trochę poszalałam, choć nie jest ich za dużo, za to wyszło tak smacznie, że co tam...spalę to;p
Aaaa, a oscypka dostaliśmy, nie mógł się zmarnować, zwłaszcza ten prawdziwy!


Przygotowanie: 15 minut + 1h leżakowania ciasta + 15 min w piekarniku
Koszt: ok 10 zł

Składniki:
15 g świeżych drożdży
2 szklanki mąki pszennej
łyżka oliwy z oliwek
pól łyżeczki soli
łyżeczka cukru
250 ml ciepłej wody

***

jeden oscypek - z tych większych
kawałek mozzarelli
mała puszka kukurydzy z fasolą czerwoną Bonduelle
kilka łyżek pasty ze smażonych warzyw Rolnik
pół małej czerwonej cebuli


Zaczynam od rozczynu. Drożdże rozpuszczam w 125 ml ciepłej wody, dodaję cukier, mieszam,
odstawiam na 10 minut.
Mąkę mieszam z solą, wlewam rozczyn, oliwę resztę wody, mieszam wszystko dokładnie, wyrabiam, aż uzyskam kulę. Żeby mi się ciasto nie kleiło do rąk, nacieram dłonie oliwą.
Odstawiam ciasto na godzinę - przykrywam misę szmatką.

 Ciasto układam sobie na papierze do pieczenia, nie wałkowałam go, dłońmi je rozciągnęłam chcąc uzyskać owal. Nakładam sobie wedle uznania dodatki, piekę w 220 stopniach na dolnej półce - w piekarniku mam funkcję "pizza", więc nie było mowy o źle dobranej temperaturze ;p


Marta, ciasto wyszło fantastyczne!!!
Do ciasta zaproponowałam nam po lampce wina Celebro, o którym Wam piszę...skoro je mam, to korzystam;D



























13 komentarzy:

  1. Oscypek zamienię na więcej mozzarelli i jak dla mnie - niebo w gębie :) Niestety mam uraz do oscypków i jakoś mi z nimi nie po drodze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne połączenie smaków! Super sprawa!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pięknie! ciekawe jak wyszłaby z mąki razowej pszennej... muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam w planach robić...sobie, bo P. po drożdżach odpada, więc cała moja! Utonie pod serem, kukurydzą, pieczarkami, cebulką.......mmmmmmmmmm, spróbuję tego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  5. mam smak duży na domową pizzę, jednak dla mnie bardziej w wersji fit, nie przepadam za smakiem oscypka :/

    OdpowiedzUsuń
  6. I doczekałam się tej pachnącej, pysznej pizzy:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie poszukiwałam nowego przepisu na ciasto do pizzy, a tu proszę znalazło się samo:) Na pewno wypróbuję, bo Twoja pizza wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo Ola to taka sprytna istota: Ty myślisz a Ola już ciasto zagniata :)

      Usuń
  8. Ale się cieszę, że ciasto tak podbiło Wasze serca! :) :) :) A te dodatki i cała pizza wyglądają obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mniam, bardzo lubię domowe pizze, muszę znowu taką stworzyć :)

    OdpowiedzUsuń
  10. nie lubię oscypków-ale zgodzę się na pizzy najlepsze! :)
    A przepis na ciasto wykorzystam w najbliższym czasie, ciekawi mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)