09 lipca 2015

cukinia z fetą na cieście francuskim

Hoł! Fajny dzień dzisiaj miałam, takoś jakoś ...sami wiecie jak to jest, jak niby nic wielkiego się nie dzieje,
a człowiek jakiś taki szczęśliwy, ale i rozleniwiony, właśnie mówiłam koleżance, że dzisiaj wybitnie zmęczona jestem, aleee.....no, ale nie narzekam. Trening przy okazji zrobiony, także odpoczywam właśnie, nooo...może poza tym, że jeszcze do Was piszę na szybko posta ;p
A post będzie o cukinii, którą wielbię bardzo, prawdziwej fecie i obiedzie, do którego musiałam się trochę zmusić, bo ostatnimi czasy ani mi się nie chce gotować ani jeść, .......za gorąco ;p;p
No nic, niech się ochłodzi, bo mam parę frykasów do pokazania, naprawdę fajnych.
A póki co o cukinii zacnej piszę....
Obiad jakże prosty, co widać, no może nie fit, ale, aleeeee co mnie to ?:D
Wyszło naprawdę smacznie, szybko, jak dla mnie danie kompletne.

Zapraszam!


Przygotowanie: około 60 minut
Koszt: około 25 zł

Składniki:
1 rulon ciasta francuskiego
1 średnia cukinia
kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej - opcjonalnie
150 g fety (prawdziwej)
kilka łyżeczek pasty z suszonych pomidorów i oliwek
sól morska, świeżo zmielony pieprz, suszony tymianek
jajo do smarowania brzegów ciasta


Cukinię po umyciu kroję na równej grubości plasterki, solę je - nie za dużo, umieszczam w durszlaku i zostawiam na jakieś 30 minut, w ten sposób pozbywam się nadmiaru wody. Po tym czasie płuczę je pod zimną wodą, następnie układam na ręczniku papierowym, osuszam.

Rozgrzewam piekarnik, najpierw do 200 st góra dół.
Ciasto umieszczam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zawijam brzegi, mniej więcej po około 1 cm, smaruję je rozkłóconym jajem, zaś środek smaruję pastą. Wkładam do piekarnika na około 7 minut, tak by złapało kolor, wyjmuję, układam plasterki cukinii, pomiędzy nie rzucam posiekaną szynkę - nie za dużo, na koniec pokruszony bądź pokrojony w kostkę ser feta.
Wkładam ponownie do piekarnika na jakieś 25-30 minut tym razem na 180 st.
Po wyjęciu dopiero solę i posypuję świeżo zmielonym pieprzem. Pamiętajcie, że zarówno szynka jak i feta są słone i wyraziste w smaku !!!!

Enjoy !











5 komentarzy:

  1. Właśnie takie cudo za mną chodzi.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ciasto francuskie i cukinię, i mam je w lodówce! Chociaż dziadek moich dzieci będzie dziś serwował ziemniaczane placki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie kombinacje z ciastem francuskim, zawsze mam go w lodówce :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna tarta, chętnie bym zjadła :) Fajne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooo to mi się bardzo widzi :) żałuję, że mój apetyt nawet w upale nie maleje... ;P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)