Dobra, bo późno jest, więc bez owijania w bawełnę albo w ciastko....co kto woli.
Muffiny mam, bo dawno nie było ;) Tzn, muffin, bo wypieków ostatnio u mnie aż nadmiar, ale dobra, postaram się to jakoś wyważyć w najbliższym czasie. Aaa, żeby nie było, ja to wszystko rozdaję to tu to tam, sama może skubnę 2 kawałki, wiadomo....fit czy prawie fit....nieważne, dupa patrzy i liczy iii nie zapomina ;d Co do babeczek, dla mnie pyszne, słodkie, wilgotne, idealne do kawy!
Przepis nieco zmodyfikowałam, ale tym, co chcę skorzystać z oryginału odsyłam TU.
To piszę co i jak, zachęcam do spróbowania....wiadomix ;d
Enjoy!
Przygotowanie: 20 min pieczenie + 10 min
Składniki ( u mnie):
3/4 szklanki mąki ryżowej
100 g wiórków kokosowych Bakalland
nieco mniej niż pół szklanki cukru trzcinowego
1/4 szklanki oleju rzepakowego
3 łyżki soku z cytryny
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jaja eco - większe
1/2 szklanki mleka
szklanka utartej cukinii
żurawina suszona opcjonalnie do posypania
Rozgrzewam piekarnik do 190 stopni, formę na muffiny wypełniam papilotkami.
Umytą i osuszoną cukinię ścieram na tarce na najmniejszych oczkach - razem ze skórką.
Do niej dodaję pozostałe mokre składniki.
Suche składniki łączę ze sobą, mąkę przesiewam.
Suche i mokre składniki dokładnie mieszam, po czym dodaję suche do mokrych, ponownie mieszam, ale nie za długo, do chwili, aż wszystko dobrze się połączy.
Masą wypełniam papilotki do 3/4 wysokości, wkładam do piekarnika na środkową półkę, piekę 20 minut.
Można zrobić test suchego patyczka na koniec ;)
cukinia i kokos to bardzo zgrany duet :) chetnie poczestowalabym sie taka muffinka!
OdpowiedzUsuńWyczarowałaś pyszne i zdrowe maleństwa:)
OdpowiedzUsuńaż nabrałam ochoty wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńJa także uważam, że to dobry pomysł :) Tym bardziej, że wypróbowany także przeze mnie..przynajmniej organoleptycznie. DZIĘ KU JĘ <3 BYŁO smaczne bardzo :))
OdpowiedzUsuńPyszności,ja nie rozdaję,piekę i jem.
OdpowiedzUsuńDo tego kubek ciepłego kakao i można zrobić sobie chwilę przerwy ;)
OdpowiedzUsuńooo akurat mi cukinia zalega :) :*
OdpowiedzUsuńPysznościowe :)) Na pewno przepis wypróbuję :))
OdpowiedzUsuń❤❤
OdpowiedzUsuń