Szybko, bezboleśnie, bez garów;)
A przy okazji pozbywam się jadła z zamrażarki, bo niebawem przeprowadzka, mam teraz tyle rzeczy na głowie, że ostatnią rzeczą będzie stanie przy wyrabianiu ciasta...;p
Przygotowanie: 10 min + ok 15 pieczenie
Koszt: 10 zł
Składniki:
ciasto francuskie
słoik jabłek pieczonych - czyli taki np po dżemie
(ja mam własnej roboty więc koszt jest ruchomy)
szczypta cynamonu
jajko
papier do pieczenia 1 rulon
Ciasto wyjmuję z zamrażarki odpowiednio wcześniej, żeby się nie łamało przy rozwijaniu.
Rozwijam je delikatnie i dzielę na dwie części.
Na każdą z nich nakładam grubą warstwę pieczonych jabłek, zawijam w rulon.
Nacinam wierzchnią stronę ciasta nożem.
Oba ciasta smaruję rozbełtanym jajkiem, posypuję cynamonem i układam na blasze, na której oczywiście rozwinęłam też papier do pieczenia.
Ciasta wkładam do piekarnika na około 15 minut z termoobiegiem na 180 stopni.
...Powiem Wam, że rewelacja, ciacho z Mac'a może się schować...no i oczywiście najlepsze na ciepło,
aaaa i zapach cynamonu roznoszący się po mieszkaniu, lepszy niż nie jedno kadzidło;D
Mniam. Lubię takie ciacha :) na takie z maca to nawet nie chce się patrzeć jak się robi takie domowe cuda :D
OdpowiedzUsuńPychota, uwielbiam takie jabczoki :)) Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńMmmmm, dobre musi być. Ja też nie lubię się narobić i pół dnia w kuchni spędzić, tym bardziej, że u mnie takie niejadki..ale to mi się podoba. U mnie wczoraj też cynamonem pachniało, ale o tym chyba dopiero się dowiesz :)
OdpowiedzUsuńtak, tak...już się dowiedziałam, spróbowałam i jak masz ochotę wrzuć przepis na KBS na FB, na pewno ktoś skorzysta;))
Usuńskusiłabym się na kawałek :)
OdpowiedzUsuńCiasto francuskie i jabłka - duet, który zawsze się sprawdza :-)
OdpowiedzUsuńmniam, ale napchany jabłkami :)
OdpowiedzUsuńpodstawa;D
Usuńtakiego zawijańca z jabłkami nie jadłam, ale pewnie jest dobry
OdpowiedzUsuńproponuję sobie zapodać;)
Usuńlubię to !! :)
OdpowiedzUsuńno no ciekawie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła... :D
OdpowiedzUsuń