04 marca 2013

pulpety w sosie kalafiorowym i pęczak

Obudziło mnie słońce,ciepło, prawie jak latem...;)
Obowiązkowo wybrałam się na spacer, nie mogę doczekać się momentu, kiedy zdejmę kurtkę, buciory i
wskoczę w coś lekkiego...Zupełnie inaczej mija dzień, kiedy tak pięknie za oknem. Jestem tak rozleniwiona, że miałam problem z napisaniem posta;p
Noo, ale do rzeczy,  na obiad u mnie...pulpety w sosie kalafiorowym z odrobiną kaszy jęczmiennej pęczak
z rzodkiewką...kolorowo jednym słowem.

Przygotowanie: około 40 minut
Koszt:  12 zł (większość składników posiadałam)

Składniki:
500 g mięsa mielonego
1 czerwona cebula
koperek
natka
250 g mrożonego kalafiora
pieprz biały
szczypta soli
szczypta papryki słodkiej
2 widelce śmietany 18%
2 widelce mąki pszennej
2 woreczki kaszy pęczak
kilka kropel oliwy
jajko
2 łyżki bułki tartej
ok 500 ml bulionu warzywnego
4 główki rzodkiewki


Cebulę dzielę na dwie części, jedną z nich siekam po czym wymieszam z mięsem, drugą zaś dodam do sosu.
Podobnie postępuję z koperkiem, część przeznaczam do wymieszania z pęczakiem, część wymieszam z mięsem.

Do miski daję mięso, do niego dokładam posiekaną cebulę oraz koperek, dodaję pieprz, sól, paprykę, jajko oraz bułkę tartą. Mieszam wszystkie składniki, formuję z nich małe kulki, następnie smażę je na rozgrzanej oliwie, ale tylko do momentu aż złapią delikatnie kolor.

Do garnka wrzucam część posiekanej wcześniej cebuli, dodaję różyczki kalafiora, na to układam podsmażone kulki mięsne, zalewam całość bulionem warzywnym, gotuję na wolnym ogniu około 20 minut.

Mąkę oraz śmietanę mieszam ze sobą, żeby jednak nie zrobiła się jedna wielka krupa, podlewam je odrobiną sosu spod pulpetów, mieszam, odstawiam na chwilę.

Pod koniec gotowania dodaję do garnka natkę pietruszki, najważniejsze jednak, żeby na chwilę przed końcem gotowania dodać śmietanę z mąką, zagęścimy w ten sposób sos. Ja zawsze zmniejszam ogień, dodaję "zagęszczacz" mieszam dość energicznie, trzymam jeszcze kilka minut na gazie, żeby sos się lekko zredukował.

Pęczak gotuję około 15 minut w osolonej wodzie. Po odcedzeniu mieszam go z koperkiem oraz rzodkiewką.











10 komentarzy:

  1. Kolorowo, wiosennie i smacznie :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tę kaszę, a pulpeciki i sos kojarzą mi się ze smakiem dzieciństwa :) Moja mama i dziadek często takie robili, uwielbiałam je!

    OdpowiedzUsuń
  3. ja wczoraj dopiero pierwszy raz miałam na obiad pęczak i jestem zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam pęczak, to smak mojego dzieciństwa !

    OdpowiedzUsuń
  5. cudownie wyglada ten pęczak z rzodkiewką i koperkiem Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam kalafiora! ale sosu takiego nigdy nie jadłam, jak to możliwe? :D musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę zakupić pęczak bo nie jadłam jeszcze, a ciekawa jestem co i jak z nim sprawa wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda wspaniale! pyszny i zdrowy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie, kolorowo, a sosu z kalafiora jeszcze nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Kalafiorowym ? nigdy czegoś takiego nie jadłam ,a uwielbiam kalafiora :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)