Najlepsze, że przygotowanie ich nie zabiera wiele czasu, a przecież o to chodzi, żeby sobie pojeść a się nie narobić;p
Dzisiaj mam dzień labowy jak 150, więc kulki nadadzą się idealnie jako obiad nawet...Jedną ręką mogę je zajadać a drugą...trzymać książkę, o ;)
Mam nadzieję, że propozycja przypadnie Wam do gustu, taki sobie niezły myk na imprezę czy po prostu...
Przygotowanie: około 30 minut
Koszt: 9 zł
Składniki:
2 woreczki ryżu białego
kostka mała sera żółtego
koperek świeży
sól morska
pieprz czarny
2 jajka
bułka tarta do obtoczenia
oliwa do smażenia
Ser ścieram na tarce na dużych oczkach, koperek siekam na drobno. Oba składniki mieszam w misce, doprawiam solą i pieprzem.
Ryż gotuję al dente w lekko osolonej wodzie.
Odcedzam, czekam aż chwilę przestygnie. Dodaję go do miski z serem i koperkiem. Do całości dorzucam jajka, mieszam wszystko na jednolitą masę, obtaczam w bułce tartej. Smażę kulki na złoty kolor.
Można podawać z sosem pomidorowym lub innym dipem, ja podałam z słodko-pikantnym sosem Tao Tao .
Aha, odgrzać można w piekarniku jakby co, też są dobre;)
...Jest z tymi kulkami trochę roboty, nie powiem, łapy po łokcie ubabrane, ale jest fun, dobre to też jest...więc przymykam świeżo wytuszowane oko ;p
Nooo i zdziwienie męża...bezcenne ;D
Miłego majoffkowania !
Miłego majoffkowania !
świetny pomysł:) przepis zapisuję do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńb. lubię Anię S. i jej przepisy!
OdpowiedzUsuńPyszności! Jadłam kiedyś takie ryżowe kotleciki i bardzo mi smakowały :-)
OdpowiedzUsuńChyba zaloze sobie zeszyt i zaczne zapisywac te cudne przepisy:-)
OdpowiedzUsuńA jaaa tych kulek nie znałam!
OdpowiedzUsuńWszystko co ma w sobie żółty ser jest przepyszne :P
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na te kulki, nie znałam ich, ale zapisuję do wypróbowania :))
OdpowiedzUsuńMniaaam *,*
OdpowiedzUsuńChyba raz w życiu robiłam ryżowe kulki i to wiele lat temu. Kiedyś trzeba by było odnowić smaki :)
OdpowiedzUsuńLeniuchuj, leniuchuj, na zdrowie.
ale pychota! Faktycznie, muszą być nieziemskie-ser, koperek-cuuudo :)
OdpowiedzUsuńMuszę to zjeść!!! :D
OdpowiedzUsuńczasem warto sie narobić :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł z tymi kulkami ryżowymi ;) Wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuń