Jabłek zero, gruszek zero, hmmm...ale spokojnie, została jeszcze zamrażarka;p
Szpinak w cieście francuskim, mam.
Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu moja propozycja. Jest szybka przede wszystkim, nie trzeba też specjalnie obchodzić się z ciastem, więc zapraszam do smakowania;))
Przygotowanie: 30 minut
Koszt: ok 15 zł
Składniki:
ciasto francuskie 1 opakowanie
szpinak mrożony liście
3 ząbki czosnku
ser camembert president lub feta
sól, pieprz
łyżeczka masła
gałka muszkatołowa
1 żółtko
Szpinak rozmrażam trochę wcześniej.
Na patelni rozpuszczam masło, dodaję szpinak, wyciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i trzymam około 5-10 minut na płycie, na tzw wolnym ogniu. Odstawiam na bok, aż szpinak wystygnie.
Ciasto wyjmuję z lodówki na chwilkę przed faszerowaniem. Wycinam z niego kwadraty, ilość dowolna, ja zrobiłam 4. Na każdy z nich daję farsz (ważne by nie dawać farszu z wodą) oraz plasterek sera camembert president, po czym zawijam boki, wierzch smaruję rozbełtanym żółtkiem. Układam ciasto na pergamin i nakłuwam wykałaczką, wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut.
Będziecie widzieć, że ciasto staje się rumiane, wówczas je wyjmuję, ważne by ich nie przypalić.
Jeśli zostanie Wam trochę szpinaku, użyjcie go na przykład do makaronu...no mnie nie zostało, zjadłam;)))
Smacznego;)
*** teraz szybka kawa z cynamonem rzecz jasna i fru na fitness;]
a przy okazji chciałabym się pochwalić moją nową zdobyczą bransoletkową, którą nabyłam u Talulli;)
http://karina-talulla.blogspot.com/
ja uwielbiam tarte ze szpinakiem :)
OdpowiedzUsuńa oto wersja do łapki;)
OdpowiedzUsuńmniami! uwielbiam szpinak! Cholera od rana mam przez Ciebie ślinotok!!
OdpowiedzUsuńheheh, cieszę się i dziękuję zarazem za komplement;p
UsuńJedno danie i wszystko co kocham! W dodatku tak francusko się zrobiło, mmmmniam! :)
OdpowiedzUsuńmam już w głowie inne, pyszne wersje;)
UsuńMuszę się w końcu przekonać do szpinaku :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie, może i jest specyficzny w smaku, ale warto;)
UsuńUwielbiam takie jedzenie-bezmięsne ( bo nie jem mięsa) Wszystko co składa się w to danie kocham ! <3
OdpowiedzUsuńja też, choć jadam mięso;p fajne, bo lajtowe, pyszne i niedrogie;)))
UsuńA jak to się stało że mnie to ominęło?? Robię, robię, ale to wieszzzz :)
OdpowiedzUsuńno nie wiem jak to się stało;p
Usuń