17 listopada 2015

bananowe brownie czarne jak ziemia

Dobraaa, miało nie być posta, no bo...no bo, w sumie nie wiem dlaczego, coś innego miałam w planach,
ale w przeciągu dwóch tygodni poszło 3 razy w piekarnik, więc chyba muszę, chcę o nim wspomnieć.
Brownie znam, jak każdy, wiadomo...ale ostatnio przyszło do mnie jakoś tak....niespodziewanie, dostałam kilka smacznych kąsków od kumpeli, pojadłam...i zapragnęłam swojego. Koleżanka Karina poczęstowała mnie nieco innym od tego jaki Wam dzisiaj pokażę...jej zostało trochę zmodyfikowane (wedle potrzeb), ale dzisiaj akurat pozostanę przy oryginalnym przepisie. No chyba, że chcecie wiedzieć jak można je zmienić, to przekażę informację. Jadłam dwie wersje, także mogę służyć....pomocą ?
Ciasto jest wybitne! Szybkie, nie da się go zepsuć, nie da się nim nie zachwycić.
Taaak, to piszę JA....ta, co ciast nie tykaŁA...no i umówmy się, najlepsze ciasto, deser....to bigos, pizza, zapiekankaaaaa, jednak ;p
Brownie, brownie....no jest bardzo intensywne, ciężkie dosłownie i w przenośni, baaardzo Wam je polecam !!



Przygotowanie: 15 minut + 30 min pieczenie

Składniki:
1 szklanka puree bananowego
(2 średnie banany, u mnie 3 mniejsze)
2 duże jajka - u mnie eco
1 szklanka kakao dobrej jakości
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
125 g posiekanej gorzkiej czekolady dobrej jakości !
1/4 szklanki miodu 
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej


Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Czekoladę najlepiej rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali.

Najpierw miksuję banany, muszą być konsystencji puree (powinniście uzyskać szklankę).
Do nich dodaję pozostałe składniki OPRÓCZ sody oczyszczonej - ona na koniec. Nie zapominam o ekstrakcie z wanilii,  miksuję na jednolitą masę.

Na koniec dodaję sodę i raz jeszcze miksuję.

Naczynie żaroodporne smaruję masłem, wykładam papierem do pieczenia i wlewam masę. Wyrównuję.
Wkładam na 175 st. na środkową półkę na 25-30 minut. U mnie równe 30 minut.

*** Test suchego patyczka, powinien być suchy OCZYWISTE,  ale mogą być na nim ślady czekolady,
nie może być jednak mokry od samego ciasta.
Nie przeciągnijcie też go w piekarniku, nie będzie dobre....nie wiem, mnie się nie zdarzyło !:p
*** Forma na brownie powinna być płytka, autorka przepisu podaje wymiary 28 x18 cm , moja była zbliżona do wskazanych.












17 komentarzy:

  1. ulala.. brownie <3 doobre zawsze i wszędzie :d takie coś wieczorem dawać, to grzech!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiamy brownie. uwielbiamy chlebek bananowy. chetnie sprawdzę co mi wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. będziesz zadowolona, u mnie jest wpisany w "zrobiłabyś", to robię ;)

      Usuń
  3. Brownie <3 Wpraszam się na porcyjkę koniecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. jest też maksymalnie smaczne, polecam w wolnej chwili :)

      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  5. Ooo takie bananowe brownie to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe, no to się cieszę niezmiernie, że brownie przypadło tylu osobom do gustu :)

      Usuń
  6. Super przepis :)) Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo Cię Beti zachęcam, na pewno Wam posmakuje :)

      Usuń
  7. Kolor ma niesamowicie intensywny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też się zdziwiłam, ale dałam dobrą czekoladę, kakao... :) jest bardzo intensywne, wilgotne w smaku :D
      cieszę się tym bardziej, że robię je już któryś raz, kilka osób poczęstowałam i robi WoW ;)
      polecam!

      Usuń
  8. Wow wygląda mocnooo czekoladowo, następny punkt do zrobienia <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)