13 czerwca 2012

szparagi w panierce, czyli małe co nieco

Tadaaam, szparagi królują dziś.
Wiem, pewnie formę, w jakiej je zaproponuję, to dla wielu profanacja, ale cóż...przecież wiecie, 
że ja nie lubię kombinować, nie zajadam się kawiorem o 6:00 rano przed pracą...i w ogóle nie lubię sobie utrudniać życia, choć kocham gotować...
Przepis znalazłam na opakowaniu, więc testuję, bo zajadam się szparagami, ale w nieco innych formach.
Noo, to zapraszam do mojej kuchni, zapewniam, że to będzie krótka piłka;))


Przygotowanie: około 40 minut ( ze wszystkim)
Koszt: 10 zł

Składniki:
szparagi  białe 500g
2-3 łyżki bułki tartej
łyżka masła
sól, cukier, szczypta pieprzu
odrobina startego żółtego sera


Szparagi obieram ze skórki, odcinam końcówki, zalewam zimną wodą, solę, dodaję łyżkę cukru i gotuję do miękkości, najlepiej sprawdzić to widelcem, jak z ziemniakami;p
Odcedzam je po tym czasie, odstawiam na bok.

W międzyczasie na rozgrzane masło wrzucam bułkę tartą, rumienię ją.
Ugotowane szparagi układam na talerzu, polewam je gorącą bułką,  posypuję serem, po czym zajadam;p

Można szparagi podawać z ryżem na przykład, pocięte na mniejsze kawałki, z sosem beszamelowym, serowym, co kto woli...ja dziś wolę z bułką tartą, o;)








Boskie wyszły, idealnie ugotowane, ser i panierka...Polecam Panom jako zakąskę do...;)

12 komentarzy:

  1. o, to się cieszę, że trafiłam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. No, i tak sobie zrobię, ostatnio jadłam na wakacjach szparagi ale były niedoprawione, to sama sobie doprawię...i ser żółty...mmmmm

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadlam jeszcze z bulka tarta.:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czyli nie jest źle, bo się obawiałam tej bułki...a tu może, może sie spodoba, choć żadna to nowość;)

      Usuń
  4. w tym roku jeszcze nie jadłam, uwielbiam je!

    OdpowiedzUsuń
  5. ja też, teraz poluję na zielone;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam, zrobiłam lalalalalala :) Wyszły pyyycha, mam smaka na jeszcze, ale o serze zapomniałam hehe.

    OdpowiedzUsuń
  7. fiu fiuu;D
    ser nie jest aż taki ważny, najważniejsza jest...bułka tarta, sasasa;D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)