Jako, że mamy lato...podobno;p ...muszą być i gofry, domowe bo domowe, ale muszą być i już.
Postanowiłam więc zrobić z nich obiad...bo w sumie dlaczego nie? A, że jest pora śniadaniowa, to i kilka obowiązkowo wykorzystałam z jogurtem, borówkami i odrobiną banana;))
Przygotowanie: około 30 minut
Koszt: około 20 zł
Składniki:
300 ml mleka
1, 5 szklanki mąki pełnoziarnistej
jajko
odrobina wody gazowanej
sól, pieprz
bazylia suszona, curry
oliwa z oliwek
*
kilka pieczarek
2 pomidory
1 papryka czerwona
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
oliwa - łyżka do smażenia i 15 ml do ciasta
ser favita
kilka czarnych oliwek
*
kilka łyżek jogurtu naturalnego
trochę borówek
1 banan
szczypta cukru pudru
Do blendera wsypuję mąkę, wlewam mleko, dodaję jajko, wodę, oliwę, przyprawy i mieszam na gładką masę.
Pieczarki myję, kroję na drobno, tak samo postępuję z pomidorami - sparzam skórkę, obieram,
kroję na kostkę. Na rozgrzaną oliwę wrzucam składniki, podsmażam chwilę, po czym dorzucam pokrojoną paprykę, mieszam, doprawiam do smaku, podsmażam wszystko do miękkości.
Ciasto na gofry wlewam partiami do gofrownicy.
Na talerzu układam dowolnie gofry, masę pieczarkowo - pomidorową, posypuję serem i oliwkami.
...Zaś na śniadanie...wykorzystuję te same gofry...tak, tak, mimo, że są z bazylią, curry, ale spokojnie, smak przypraw nie jest na tyle dominujący, żeby nie współgrał dobrze z jogurtem i owocami.
Może i Wam przypadnie do gustu...;))
Fajny pomysł na wytrawne gofry, nigdy nie jadłem, ale muszę kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuńno tak jakoś sobie wymyśliłam, wyszły ciekawe w smaku, polecam;)
UsuńOj dziś na słodko, słodko
OdpowiedzUsuń...i te borówkowe zęby...później;D
UsuńSuper :)) A wytrawnych nie jadłam jeszcze to muszę wypróbować :) Ale mi smaka zrobiłaś :))) POzdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBetinko, koniecznie spróbuj, jakby nie było, jest to coś innego;)
Usuńnajlepiej smakują na ciepło, od razu...
Pozdrawiam serdecznie;))
Pierwszy raz widzę gofry w wersji obiadowej. Tak więc jesteś pionierką :) Gratuluję pomysłowości.
OdpowiedzUsuńSmacznego.
hehe, no właśnie mi to uświadomiłaś, bo w sumie i ja nie widziałam, więc może...może...;))))))
UsuńAle mam ochotę na gofry :)
OdpowiedzUsuńnic prostszego, trochę mąki, mleka i dobry owoc;)
UsuńTeraz będą mi się śniły po nocach!!! ;p
OdpowiedzUsuńcichoo, dbamy o linię;p
UsuńSzczerze przyznaję, że do tej pory nie trafiłam jeszcze na gofry w wersji wytrawnej :)
OdpowiedzUsuńw takim razie cieszę się, że jestem pionierką, hehe;))
Usuńdawno nie jadłam gofrów, zrobiłaś mi smaka
OdpowiedzUsuńczekam na inspiracje;))
Usuńgofry wytrawne? szok! muszę spróbować!!! :D
OdpowiedzUsuńheheheh, narobiłam zamieszania, ale fakt faktem, z przyprawami smakują nieco inaczej;)
Usuńpozdrawiam;)
Ale mnie zaciekawiłaś tymi wytrawnymi goframi :D Musze koniecznie spróbować :D
OdpowiedzUsuńcieszę się, że jeszcze takich nie jadłaś;)
OdpowiedzUsuńWygladają przepysznie =- natychmiast przypomniał mi się nadmorski urlop i gofry ummmmmmm :)
OdpowiedzUsuń