Kupiłam pod nie sos chilli, no bo jedno bez drugiego nie istnieje...a za tak zwany farsz wymyśliłam sobie ryż, tylko co do niego? Ma być bez mięsa, pieczarek i innych takich...Może ryż z pomidorem, papryką i mozzarellą i natką pietruszki? Do tego zrobiłam szybką surówkę, którą zajadałam się w Hiszpanii, ale to tak bardziej jako dodatek - przepis w osobnym poście.
No zobaczymy co to wyszło...mam nadzieje, że Wam się spodoba?
Przygotowanie: około 60 minut
Koszt: około 30 zł
Składniki:
papier ryżowy Tao Tao
Sos chilli pikantny Tao Tao
1 duża czerwona papryka
1 średnia cebula czerwona
kuleczki mozzarelli - opakowanie
natka pietruszki
3 małe pomidory
ryż biały - ja użyłam do sushi
granulat sojowy - ewentualnie
sól, pieprz, bazylia suszona
przyprawa salsa - opcjonalnie
Rozpoczynam od przygotowania papryki, cebuli i pomidorów.
Myje je dokładnie, paprykę i cebulę kroję na drobno, zaś pomidory obieram ze skórki i wycinam miąższ, po czym kroję na kostkę.
Mozzarellę odsączam, kroję na mniejsze kawałki. Natkę siekam na bardzo drobno.
Mieszam wszystkie składniki ze sobą, doprawiam solą, pieprzem i bazylią. Dodaję dwie łyżki granulatu sojowego, żeby bardziej związać składniki, choć sam ryż do sushi jest wystarczająco lepki, ale warzywa mimo wszystko puszczają soki...
Ryż gotuję wedle zaleceń na opakowaniu, to jest 15 minut. Odsączam, czekam chwilę, aż przestygnie i mieszam z warzywami.
Papier ryżowy nasączam - jak na opakowaniu.
Nakładam na papier, zawijam ruloniki i smażę do uzyskania złotego koloru.
Smacznego;)
super takie ruloniki! na pewno smaczne!:)
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym coś takiego :)))
OdpowiedzUsuńNigdy, nigdy nie jadłam sajgonek...zawsze to to z mięchem gdzieś było...mogłabym kiedyś się pokusić...a Wam smacznego :)
OdpowiedzUsuńMozarella ryż= pyszności
OdpowiedzUsuń