10 sierpnia 2012

placek ze śliwkami

...Pewnie zauważyliście, że nie jestem specjalnie ciastowa, bo przeważnie gotuję coś obiadowego,
desery się pojawiają, ale z ciastami jest już słabiej, albo inaczej...jest ich zwyczajnie mniej;p
...Ale to się zmienia...bo właśnie upiekłam pyszne ciacho ze śliwkami i chcę się nim z Wami podzielić.
Wiem, że nie jest idealne, powiedziałabym, że jak na jedno z pierwszych całkiem niezłe, ale jeszcze długa droga przede mną...
Jestem ciekawa jakie Wy macie propozycje na to właśnie ciasto, czekam na pomysły, tymczasem pokazuję co ja upichciłam;)))
Pyszna herbata, kawałek ciasta...i wolne popołudnie...

Przygotowanie: około 60 minut + 2h w lodówce
Koszt: około 10 zł

Składniki:
25 dkg mąki tortowej Lubella
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
1 jajko
1/2 szklanki wody
odrobina soli
1/2 kg śliwek
margaryna do smarowania blachy
cukier puder - ewentualnie do posypania

*kruszonka*
10 dkg masła
10 dkg cukru
10 dkg mąki
aromat waniliowy
szczypta anyżu
szczypta cynamonu

Do miski wsypuję mąkę - przesypują ją przez sitko. Mieszam ją z cukrem, solą, drobno posiekanym masłem, jajkiem i wodą. Wyrabiam ciasto, masę pozostawiam w misce, zawijam folią i odkładam do lodówki na minimum godzinę.

Śliwki myję, przekrawam na pól, wyjmuję pestki.

Ciasto wlewam do wysmarowanej tłuszczem formy.

...Zabawne, bo robię ciasto ze śliwkami w formie w kształcie truskawki, ale nie mogłam się powstrzymać i jej nie kupić;p

Na cieście układam śliwki skórką do dołu, posypuję kruszonką, podsypuję lekko cynamonem.
Blaszkę wkładam do piekarnika na  około 35 minut na 200 stopni. Ja piekłam z termoobiegiem.


...niebo w gębie, wiadomo...kruszonka rządzi;p










...wiecie coo...ten anyż jest genialny, lekko wyczuwalny, idealne połączenie z kruszonką, cynamonem...pycha!

8 komentarzy:

  1. Czy mi sie wydaje czy takie mokre? Jak tak to suuuuper, no i kruszonka...tak, tak, mogłaby byc sama w sobie przysmakiem..przynajmniej dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tak, wyszło mokre, bo jest niskie i dałam sporo śliwek...pewnie dlatego, choć może to proporcje składników, kto wie...?:)
    ...a kruszonka jest najlepsza, lekko się ładnie zarumieniła, matkooo...jakie to dobre;p

    OdpowiedzUsuń
  3. śliwki i kruszonka <3 jestem w niebie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasta ze śliwkami :)) Musze znowu zrobić pychota :))Narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kruszonka zawsze jest najlepsza w cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kruszonka z dodatkiem anyżu - super :D

    OdpowiedzUsuń
  7. W przepisie niema proszku do piczenia ani drozdzy? ciekawe czy urosnie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki miałam przepis, niestety nie pamiętam skąd pochodzi inspiracja, ale nie podejrzewam siebie o niepamięć, chyba tak miało być ;)
      Ten placek jest raczej z tych co nie mają wystawać ponad formę ;)
      A imię to tajemnica?? ;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)