15 sierpnia 2012

penne w pomidorach

Dziś mam ochotę na makaron z pomidorem, odrobiną natki pietruszki i dużą ilością pieprzu.
Ni mniej ni więcej.
...Ach ten aromat, uwielbiam proste, aromatyczne jedzenie, a niebawem czeka mnie raj dla podniebienia...czyli urlop i poznawanie nowych smaków ...Już zacieram łapki na myśl o przyprawach, lokalnych daniach, kolorach...ech, na pewno zdam Wam szczegółową relację...a póki co, zapraszam do mnie;))

Przygotowanie: 20 minut
Koszt: 15 zł

Składniki:
makaron penne
3 pomidory
sól, pieprz
oliwa z oliwek
odrobina natki
bazylia
3 ząbki czosnku
mięta zielona otarta
ser feta

Makaron gotuję w osolonej wodzie na al dente.
Odcedzam, odstawiam na bok, ale ważne, żeby ugotować go tuż przed podaniem, żeby był ciepły.

Pomidory, myję, sparzam wrzątkiem, obieram ze skórki, wycinam miąższ, kroję pomidory w kostkę, odstawiam do miski. Dodaję posiekany drobno czosnek, skrapiam wszystko oliwą, solę, pieprzę, a na sam koniec dorzucam drobno posiekaną bazylię, odrobinkę natki i zielonej mięty otartej.
Na talerzu układam kolejno makaron, następnie pomidory, podsypuję całość serem feta;)))

Smacznego;)

















5 komentarzy:

  1. makarony uwielbiam, ale z fetą jeszcze nie jadłam! podoba mi się ten pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, nie dość, że długo trzyma, to jeszcze jest tak aromatyczny, pachnący...Do tego w ogóle nie czujesz się "ciężka" po takiej porcji;))

      Usuń
  2. wszytskie moje ulubione produkty na jednym talerzu mmm!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)