A tak serio, to Połówek wybłagał żebym mu go przygotowała, zakupił nawet w tym celu mięso...no to jadę z tym światem;)
Tatar ma swoich zwolenników jak i wielu przeciwników, ale o gustach podobno nie dyskutuje się...
My go bardzo lubimy i tyle. Ważne, żeby mięso kupować z pewnego źródła, bo w końcu jemy je w stanie surowym.
Przygotowanie: 15 minut
Koszt: około 15 zł
Składniki:
250 g mięsa wołowego
1 średnia cebula
2 ogórki kiszone
sól, pieprz
łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
1 żółtko
Mięso kupiłam już zmielone, to znaczy poprosiłam o jego zmielenie. Podwójne.
Do miski wkładam mięso, dodaję oliwę, sól, pieprz, oliwę, wyciśnięty przez praskę czosnek, mieszam wszystko dokładnie. Nie przesadzam z doprawianiem, gdyż to można zrobić indywidualnie mając tatara na talerzu;p
Z mięsa formuję kostkę lub kulkę, jak kto woli z wgłębieniem na żółtko.
Jajko parzę wrzątkiem, oddzielam żółtko od białka, po czym nakładam żółtko na mięso.
Na talerz daję mięso, a wokół niego układam drobno posiekaną cebulkę oraz ogórki.
Gotowe;)))
mój M też co jakiś czas wspomina o tym, ale jeszcze trochę z tym poczekam. Wygląda ładnie
OdpowiedzUsuńnoo, za wiele z tatarem nie pokombinujesz, z jego stylizacją czy coś;p
Usuń...ale chciał, to ma...;)
Nieee nie przekonuje mnie mimo wszystko. Ale...smacznego wielbicielom!
OdpowiedzUsuńheheh;)
Usuńja od czasu do czasu lubię zjeść tatar, ale boję się go sama zrobić, więc czekam aż mama zrobi :)
OdpowiedzUsuńrobię tak, jak tata mnie nauczył, więc chyba przeżyjemy;p
UsuńBrutalnie męska potrawa :) polecam
OdpowiedzUsuńheheh, no uwielbiam, co tu dużo gadać;)
Usuńmój tatar leży zagrzebany w folderze ze zdjęciami do opublikowania już długi czas ^^
OdpowiedzUsuńodkopujemy Kochana, odkopujemy;)
UsuńJa dodaję jeszcze maggi i mnóstwo świeżo zmielonego pieprzu! Mniam! :)
OdpowiedzUsuńja też maguję, ale jak mam smaka;)
UsuńKocham tatara, nie ma chyba nic pyszniejszego niż kawałek surowej krowy :D
OdpowiedzUsuńnoooo....właśnie, jeszcze z ogórem kiszonym, mega kwaśnym;p
Usuń