02 września 2012

tagliatelle z anchois

Podczas zakupów wpadłam na anchois, bez pomysłu, planu, wrzuciłam do koszyka z myślą, że na pewno coś z tego zrobię;p
Jako że nie jestem tradycjonalistką ...niedzielną i nie serwuję kotletów i rosołków, które nomen omen lubię, bo co jak co, ale do rosołu mam słabość i czasem zrobię garnuszek, ale ale ale...
No to wymyśliłam, że będzie anchois z makaronem (wow;p), czosnkiem obowiązkowo, może trochę czerwonej cebulki i natka...?
Zobaczymy co z tego wyjdzie...;)

Przygotowanie: około 30 minut
Koszt: 15 zł

Składniki:
makaron tagliatelle
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
oliwa z bazylią
puszka anchois z papryczkami
natka

Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie na al dente.
Odcedzam, odstawiam na bok.

Na rozgrzaną (odrobinę) oliwę wrzucam wyciśnięty przez praskę czosnek, po chwili anchois wraz z sosem własnym. Ważne by nie spalić czosnku - podsmażam dosłownie chwilę by uzyskać sos.
Mieszam składniki, doprawiam pieprzem, solą. Odstawiam na bok.

Makaron i sos z anchois mieszam dokładnie, nakładam na talerz. Posypuję cebulką, natką.













20 komentarzy:

  1. pyszna propozycja na obiad!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Matko kochana...anchois czyli rybka, tak? Bo jam ciemna jest...ale co by to nie było pysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, rybka, mała, tłusta, ale smaczna, może się skusisz?:)

      Usuń
  3. Świetny pomysł na obiad, Ty chyba uwielbiasz makaron w każdej postaci:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, pysznie! Nigdy nie jadłam anchios, ale danie, które tak wygląda, nie może smakowac źle ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Makaron :D rewelacyjny pomysł na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  6. W kontekście naszej wczorajszej rozmowy uważam, że to oburzające, że nie serwujesz w niedzielę kotleta i rosołu ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. W kontekście naszej wczorajszej rozmowy uważam za oburzające, że nie serwujesz w niedziele rosołku i schabowego tudzież rolady ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. huehuehue, bo ja niedobra jestem, pewnie dlatego;p

      Usuń
  8. Pysznie, uwielbiam ten makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zbieram się do kupienia anchois i zrobienia czegoś z nimi, chociaż pewnie na pierwszy rzut nie odważę się na danie z anchois w roli głównej ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Może w końcu przekonam się do anchois.. :D

    OdpowiedzUsuń
  11. czy zamiast oliwy z bazylią może być z rozmarynem i chilli ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, najważniejsze to zrównoważyć smaki, ponieważ anchois jest już dosyć wyraziste...także kapką, mała kapka😃

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)