19 września 2012

żurek na żeberku

Jedna z moich ulubionych zup, pod warunkiem, że nie jest przekombinowana,  za gęsta i za tłusta.
Kiedyś, będąc dzieckiem nie specjalnie za nią przepadałam, w sumie to nie wiem dlaczego...
Dziś ją uwielbiam.
Miałam okazję też  nabyć żurek góralski, nie taki jakiś ze sklepu...więc tym bardziej nie czekałam z jego wykonaniem;))

Przygotowanie: około 50 minut
Koszt: 20-25 zł

Składniki:
pól kg żeberka chudego
plaster boczku wędzonego chudego
4 średnie ziemniaki
włoszczyzna
żurek - zakwas
ziele angielskie
liść laurowy
sól, pieprz
majeranek
3 jajka
3-4 ząbki czosnku
maggi


Mięso myję, zalewam zimną wodą, doprowadzam do wrzenia.
Po zagotowaniu zmniejszam temperaturę, oczyszczam wodę z "farfocli", dodaję umyte i obrane warzywa - w całości , ziele i liść laurowy,  nadal gotuję do około 35-40 minut na wolnym ogniu.

Po tym czasie wyjmuję z garnka warzywa oraz mięso, wlewam zakwas, mieszam i nadal gotuję jakieś 10 minut. W tym czasie kroję na drobno warzywa i mięso i ponownie wrzucam do garnka.

Ziemniaki myję, obieram i gotuję do miękkości. Kroję na kostkę i również wrzucam do garnka.

Jajka gotuję na twardo, dzielę na mniejsze kawałki, dodaję do zupy.
Na sam koniec doprawiam solą, pieprzem i majerankiem.







5 komentarzy:

  1. A ja nadal mam problem z zupami :) a dobrego żurku jeszcze nie jadłam:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Też uwielbiam żurek, z chęcią bym teraz wsunął miskę takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. no ja właśnie wcinam kolejną miseczkę...buuu, nieładnie;p

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie sie mówi na to zalewajka :) Ale ja nie gotuję, tylko mój mąż na trzech rodzajach kiełbasy (podobno wtedy najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a widzisz, u mnie w domu to był, jest po prostu żur, zaś u mojego Połówka zalewajka, to owszem na bazie żurku zupa, z mięsem, warzywami, ale i śmietaną...;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)