16 sierpnia 2013

kapusta z cytrynowym sosem i ziemniak z wody

Coś lekkiego wbrew pozorom, smacznego zarazem. Przepis znaleziony w jednej z książek, zmodyfikowany, czyli pozbawiony mąki, mniej śmietany, takie tam.
Jak dla mnie danie typu fresh. O ile dobrze pamiętam, jedna porcja to jakieś niecałe 200 kcal...bez ziemniorów, oczywiście;p


Przygotowanie: 40 minut
Koszt: 5-6 zł

Składniki:
pół główki kapusty
2 łyżki masła
125 ml bulionu warzywnego
2 łyżki śmietany 18%
skórka z cytryny i sok z niej
sól, pieprz
odrobina natki do posypania


Kapustę płuczę i kroję na 4 części. Wycinam twardy trzon.
Masło rozgrzewam na patelni, smażę na nim kapustę jakieś 5 minut, następnie podlewam bulionem,
duszę około 20 minut.
Po tym czasie odcedzam ją, ale sosu nie wylewam. Dodaję do niego śmietanę, mieszam energicznie, dolewam sok z cytryny, daję skórkę, doprowadzam do zagotowania. Doprawiam do smaku.

Ziemniaki myję, gotuję w całości w mundurkach w osolonej wodzie.
Po ugotowaniu układam przy kapuście, polewam sosem, posypuję natką.











8 komentarzy:

  1. O, nowe spojrzenie na kapustę, trochę inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. noo, smakuje inaczej, chyba mi to smakuje;p p.s. Witam w grupie;))

      Usuń
    2. Dzięki :) W weekend będę mieć więcej czasu, to zamierzam obczaić niepisane zasady grupy i zacznę się potem włączać aktywniej ;)

      Usuń
  2. No kapusta i cytryna intrygujące połączenie, ale może a nawet na pewno ciekawie i fajnie smakuje :))

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy smak musiała mieć ta kapusta.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię kapuchę, z cytryną nie jadłam, ciekawe jak dla mnie połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super wygląda i świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)