Dziś będzie właśnie jedna z moich ulubionych, a że kalafior chodzi nie tylko za mną, bo i za Połówkiem...
..."ale bym zjadł kalafioraaaa...", no to mu zrobię, ale nie w bułce tartej, tylko będzie zupa i już;p
Nie mogę się doczekać zakupów na targu warzywnym, właśnie tych kalafiorów, szparagów, owoców...niby teraz też zawsze mogę skoczyć na taki, co koło mnie jest....ale to nie to samo, co wiosną, latem...prawda??
Nooo, a póki co pozostaje ten mrożony, bo te w CH są raz, że maluśkie, dwa, że drogie, więc nie będziemy szaleć.
Przygotowanie: 40 minut
Koszt: 10-12 zł
Składniki:
kawałek mięsa
opakowanie mrożonego kalafiora
kilka ziemniaków
włoszczyzna wedle gustu
ćwierć białej kapusty
liść laurowy
koperek
łyżka śmietany 18%
sól, pieprz
Mięso myję, zalewam zimną wodą, doprowadzam do wrzenia. Następnie dodaję włoszczyznę,
część mrożonej, trochę świeżej - bo zalegała w lodówce, dodaję liść laurowy i gotuję na wolnym ogniu około 25 minut, na sam koniec dodaję kalafior, gotuję jeszcze około 10 minut.
Zabielam zupę śmietaną, doprawiam koperkiem, solą, pieprzem.
...a na smaka trochę domowych chipsów, ot mała zagryzka;p |
Pyszna zupka :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zupę kalafiorową :) Ogólnie jestem fanką zup, szczególnie teraz, gdy za oknem zimno i ponuro, zupy idealnie rozgrzewają :)
OdpowiedzUsuńchoc mam w lodowce salatke z tunczyka, zupe pomidorowa i nalesniki :p nie pogardzilabym zupka kalafiorowa nawet nie wiesz jakiego smaka mi narobilas ;p a dawno nie jadlam
OdpowiedzUsuńTaki trochę kalafioro-kapuśniak :) Też bym chętnie zjadła, uwielbiam kalafior.
OdpowiedzUsuńa bo ja zawsze kombinuję co by tu...;)
UsuńUwielbiam kalafiora :) Pyszna zupka :)
OdpowiedzUsuńLubię taką lekką zupkę :)
OdpowiedzUsuńKocham kalafior! A zupę z jego udziałem uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńKocham kalaforia , ale za zupami nie przepadam , wole coś konkretnego ! :P A chipsy domowe cudownie wyglądają i kuszą ;)
OdpowiedzUsuńja zaś za zupy dam się pokroić;)
UsuńMmm... kalafiorowa, jedna z moich ulubionych zup. Pycha! :D
OdpowiedzUsuńale za mną kalafior chodzi
OdpowiedzUsuńAż się cieplej i weselej zrobiło od takiej zupki!
OdpowiedzUsuńa jak zrobić domowe chipsy??
OdpowiedzUsuńziemniaki obierasz, myjesz, kroisz na bardzo cienkie plastry i albo smażysz na oliwie albo w piekarniku, ja wybrałam tym razem smażenie, może nie super zdrowe, ale też nie zawsze wszystko musi być takie zdroweeee;p
UsuńPyszna zupa, może w końcu się zmobilizuję i zrobię, bo u mnie repertuar zup ograniczony :) a chipsy uwielbiam!!!
OdpowiedzUsuń