13 kwietnia 2012

puree z kalafiora * pierś z kurczaka i odrobina sosu chrzanowego

Długo chodził za mną kalafior, ale nie chciałam go okraszać bułką tartą, choć bardzo lubię takie połączenie, no to sobie wymyśliłam, że będzie z niego puree, w towarzystwie piersi z kurczaka i kapką sosu chrzanowego dla smaku, mam nadzieję, dobrego;p

Przygotowanie: około 40 minut
Koszt: 12 zł


Składniki:
pierś z kurczaka
kalafior
śmietana
4-5 łyżek chrzanu
sól, pieprz, szczypta ostrej papryki
łyżeczka masła
szklanka bulionu warzywnego


Kalafior myję, gotuję w lekko osolonej wodzie około 12 minut. Odcedzam, miksuję, odstawiam na bok.
Pierś z kurczaka przekrawam na pół, w ten sposób otrzymuję dwa kotlety. Solę, pieprzę, dodaję szczyptę papryki ostrej i wstawiam do lodówki na jakąś godzinę, można też od razu przejść do duszenia, ja akurat miałam czas na zabawę.Na patelni układam mięso, podlewam bulionem i pod przykryciem duszę na wolnym ogniu około 15 minut. W ten sposób pierś będzie soczysta, miękka i bardzo aromatyczna.
Uzyskany sos z mięsa podbijam śmietaną oraz chrzanem, mieszam wszystko dokładnie gotując jeszcze chwilę.
Wracając do kalafiora - do puree dodaję łyżeczkę masła, doprawiam pieprzem, raz jeszcze mieszam składniki i układam na talerze;)


Smacznego życzę;)














4 komentarze:

  1. Twoja wersja również bardzo apetyczna, aż nabrałam ochoty na to puree z kalafiora ...:) wstyd przyznać, ale chrzan jest mi obcy i jak widać muszę to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. heh, trochę się bałam połączenia smaków, ale chyba się udało, bynajmniej smakuje połowicy, mam nadzieję, że i Tobie przypadnie do gustu;)

    OdpowiedzUsuń
  3. i o to chodzi, komu by się chciało stać przy garach;p

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)