Przygotowanie: około 40 minut
Koszt: 12 zł
Składniki:
pierś z kurczaka
kalafior
śmietana
4-5 łyżek chrzanu
sól, pieprz, szczypta ostrej papryki
łyżeczka masła
szklanka bulionu warzywnego
Kalafior myję, gotuję w lekko osolonej wodzie około 12 minut. Odcedzam, miksuję, odstawiam na bok.
Pierś z kurczaka przekrawam na pół, w ten sposób otrzymuję dwa kotlety. Solę, pieprzę, dodaję szczyptę papryki ostrej i wstawiam do lodówki na jakąś godzinę, można też od razu przejść do duszenia, ja akurat miałam czas na zabawę.Na patelni układam mięso, podlewam bulionem i pod przykryciem duszę na wolnym ogniu około 15 minut. W ten sposób pierś będzie soczysta, miękka i bardzo aromatyczna.
Uzyskany sos z mięsa podbijam śmietaną oraz chrzanem, mieszam wszystko dokładnie gotując jeszcze chwilę.
Wracając do kalafiora - do puree dodaję łyżeczkę masła, doprawiam pieprzem, raz jeszcze mieszam składniki i układam na talerze;)
Smacznego życzę;)
Twoja wersja również bardzo apetyczna, aż nabrałam ochoty na to puree z kalafiora ...:) wstyd przyznać, ale chrzan jest mi obcy i jak widać muszę to zmienić :)
OdpowiedzUsuńheh, trochę się bałam połączenia smaków, ale chyba się udało, bynajmniej smakuje połowicy, mam nadzieję, że i Tobie przypadnie do gustu;)
OdpowiedzUsuńproste i smaczne :)
OdpowiedzUsuńi o to chodzi, komu by się chciało stać przy garach;p
OdpowiedzUsuń