23 kwietnia 2012
spaghetti z tuńczykiem w pomidorach i ziołach
No to się rozpieszczę dzisiaj, nie ma co...będzie co spalać na siłowni, ech;)
Uśmiechnął się do mnie tuńczyk skitrany gdzieś w czeluściach lodówki, więc wymyśliłam, że go muszę wykorzystać...a żeby nie było nudno, będzie w pomidorach z oliwkami czarnymi, natką pietruszki i bazylią;)
Przepis jest prosty, nie wymaga przygotowań, więc tym bardziej go polecam.
Przygotowanie: 30 minut
Koszt: 20 zł
Składniki:
3 pomidory
lekko zagęszczony sos pomidorowy Primo Gusto
2 cebule
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
bazylia
sól, pieprz
oliwa z oliwek
tuńczyk w sosie własnym
makaron spaghetti
czarne oliwki
Makaron gotuję w vegecie z łyżeczką oliwy zamiast soli na al dente, odcedzam, odstawiam na bok.
Na rozgrzaną oliwę wrzucam drobno posiekaną cebulę - ja użyłam czerwonej i żółtej.
Czekam aż się lekko zeszkli, po czym dodaję jeden ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę, smażę jeszcze chwilę.
Pomidory polewam wrzątkiem, aby pozbyć się skórki, kroję na kostkę i dodaję do cebuli, smażę wszystko razem około 10 minut. Po chwili wlewam sos pomidorowy dla lepszego smaku i konsystencji, mieszam i trzymam chwilę na płycie, żeby wszystkie smaki dobrze się połączyły. Na koniec dodaję natkę pietruszki, bazylię, czosnek, doprawiam solą i pieprzem oraz łączę wszystko z tuńczykiem, raz jeszcze mieszam i posypuję oliwkami.
Gotowe;)
...na tuńczyka załapał się także mój kocur, łaził, miauczał, no to dostał...ech, żebym ja tak umiała..chociaż;p
...pod nadzorem, chyba wyszło;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
GENIALNY PRZEPIS!;) FAJNY BLOG;)
OdpowiedzUsuń