12 kwietnia 2012

spaghetti z mascarpone w pieczarkach i porze

Dziwny dzień to jest, trochę się działo z rana... na szczęście mogę zrelaksować się gotując, robiąc tym samym mały bajzel wokół siebie, ale co tam...brakuje tylko białego wina, bo skitrane w lodówce jest czerwone, ale to tylko szczegół;p
Ostatnimi czasy często korzystam z mascarpone, jest rewelacyjny w smaku, więc postanowiłam zrobić z niego obiad a nie deser. Ot co, spaghetti z mascarpone z pieczarkami, porem i aromatycznym czosnkiem.
Nie jest to danie light, uprzedzam, niemniej jednak zapraszam do smakowania ze mną;)


Przygotowanie: 40 minut
Koszt: około 15 zł


Składniki:
10-12 pieczarek
mascarpone śmietankowo - kremowy 250 g
natka pietruszki
1 por
łyżka masła
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
magi, odrobina papryki ostrej
4 łyżki śmietany
4 ząbki czosnku
makaron spaghetti Lubella
kilka czarnych oliwek


Makaron gotuję al dente z solą i szczyptą ostrej papryki, odstawiam na bok.
W małym garnku rozpuszczam masło, po rozpuszczeniu dodaję pokrojony w piórka por, czekam aż zmięknie, czyli jakieś 10 minut ciągle mieszając. 
Po tym czasie dodaję pokrojone w paski pieczarki, mieszam wszystko dokładnie, dodaję sól, łyżkę pieprzu, magi, gałkę muszkatołową. 
Smażę wszystko do momentu aż pieczarki się zarumienią i zmiękną. 
W między czasie dorzucam wyciśnięty przez praskę czosnek oraz mascarpone 
i delikatnie wszystko mieszam. 
Serek ma się rozpuścić, po czym po jakiś 2-3 minutach dokładam śmietanę, raz jeszcze mieszam. Ważne, nie ma się to gotować a raczej podgrzewać. 
Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki, ewentualnie doprawiam do smaku. 
Wrzucam wcześniej przygotowany makaron do garnka z sosem, mieszam i wykładam na talerz;))

Danie banalne, a co ważne taki sos można połączyć z kurczakiem na przykład, ryżem, co kto woli.
Im dłużej pozostawicie makaron z sosem w garnku, tym bardziej one się "oblepią" , ja nie mogłam się doczekać, więc od razu z garnka na talerz;p
Tyle.


Smacznego;)













4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)