Ostatnimi czasy często korzystam z mascarpone, jest rewelacyjny w smaku, więc postanowiłam zrobić z niego obiad a nie deser. Ot co, spaghetti z mascarpone z pieczarkami, porem i aromatycznym czosnkiem.
Nie jest to danie light, uprzedzam, niemniej jednak zapraszam do smakowania ze mną;)
Przygotowanie: 40 minut
Koszt: około 15 zł
Składniki:
10-12 pieczarek
mascarpone śmietankowo - kremowy 250 g
natka pietruszki
1 por
łyżka masła
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
magi, odrobina papryki ostrej
4 łyżki śmietany
4 ząbki czosnku
makaron spaghetti Lubella
kilka czarnych oliwek
Makaron gotuję al dente z solą i szczyptą ostrej papryki, odstawiam na bok.
W małym garnku rozpuszczam masło, po rozpuszczeniu dodaję pokrojony w piórka por, czekam aż zmięknie, czyli jakieś 10 minut ciągle mieszając.
Po tym czasie dodaję pokrojone w paski pieczarki, mieszam wszystko dokładnie, dodaję sól, łyżkę pieprzu, magi, gałkę muszkatołową.
Smażę wszystko do momentu aż pieczarki się zarumienią i zmiękną.
W między czasie dorzucam wyciśnięty przez praskę czosnek oraz mascarpone
i delikatnie wszystko mieszam.
Serek ma się rozpuścić, po czym po jakiś 2-3 minutach dokładam śmietanę, raz jeszcze mieszam. Ważne, nie ma się to gotować a raczej podgrzewać.
Na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki, ewentualnie doprawiam do smaku.
Wrzucam wcześniej przygotowany makaron do garnka z sosem, mieszam i wykładam na talerz;))
Danie banalne, a co ważne taki sos można połączyć z kurczakiem na przykład, ryżem, co kto woli.
Im dłużej pozostawicie makaron z sosem w garnku, tym bardziej one się "oblepią" , ja nie mogłam się doczekać, więc od razu z garnka na talerz;p
Tyle.
Smacznego;)
Oł jeee! Muszę pamiętać o tym przepisie :)
OdpowiedzUsuńwiesz jakie to dobre..;)))
OdpowiedzUsuńLubię to!
OdpowiedzUsuńa dziękuję;))
Usuń