Chodził za mną ten deser po cichutku no i się doprosił zrobienia. Nie szalałam oczywiście z jakąś olbrzymią formą, a z miseczkami małymi...tak na smak;p
Przygotowanie: około 60 minut
Koszt: około 30 zł
Składniki:
500 gram serka mascarpone śmietankowo - kremowy Piątnica
4 jajka
3 kieliszki rumu
kilka łyżek kawy rozpuszczonej w szklance
kakao do smaku
czekolada gorzka do smaku
kilka łyżeczek cukru
paczka biszkoptów okrągłych
Kawę rozpuszczam z wodą przegotowaną i studzę, musi być zimna. Odstawiam na bok.
Przygotowuję również czekoladę, siekam ją na drobno.
Oddzielam żółtka od białek. Do żółtek dodaję cukier, miksuję na najwyższych obrotach do uzyskania jakby musu. Do tak uzyskanej masy dodaję mascarpone, mieszam wszystko dokładnie mikserem.
Wracając do białek, dodaję szczyptę soli i miksuję je na max obrotach, żeby otrzymać sztywną pianę - co przyznam szczerze mnie się nie udało do końca, ale piana wyszła puszystaaa i nie zepsuła efektu;p
Do masy z serkiem dodaję pianę z białek, powoli, delikatnie mieszając łyżką.
Do kawy zaś dodaję rum, ja dałam 3 kieliszki, mieszam.
Przygotowuję sobie małe miseczki, w których będzie deser.
Biszkopty maczam w kawie z rumem, ale dosłownie są to sekundy, żeby nie namokły za bardzo, układam na spód 3, przykrywam masą, posypuję odrobiną czekolady, kładę kolejne 3 nasiąknięte biszkopty i znów przykrywam masą, na wierzch sypię czekoladę i kakao. Mnie tej masy wystarczyło na 5 miseczek.
Wkładam miseczki do lodówki na minimum kilka godzin. Z góry przepraszam za zdjęcie, lepsze będzie za dnia;)
Smacznego;)
* ...obiło mi się o uszy, że **** dobre;p
Oluś tiramisu boskie było :D
OdpowiedzUsuńa dziękuję, cieszę się, że Ci smakowało;)
OdpowiedzUsuń