27 marca 2012

spaghetti z boczkiem i czosnkiem

Uwielbiam zapach czosnku, wędzonego boczku i natki pietruszki.
Danie, które dziś postanowiłam zrobić, znam od dobrych kilku lat i co jakiś czas powracam do niego.
Nie jest to nic wymyślnego, bo i po co. Jest zwyczajnie pyszne i tyle.


Przygotowanie: max 30 minut
Koszt: 20 zł


Składniki:
makaron bez jajeczny typu Lingue
1/2 kg boczku wędzonego
natka pietruszki
6 ząbków czosnku
sól, pieprz
odrobina kolendry
2 łyżki oliwy z oliwek


Makaron gotuję wedle opisu na opakowaniu. Odcedzam i odstawiam na bok.
Na rozgrzaną oliwę wrzucam pokrojony w kostkę boczek, smażę do momentu, aż się lekko zarumieni. Nie przesadzajcie z ilością oliwy, ponieważ tłuszcz z boczku i tak się wytopi, ale ma być tego "sosu" tyle, by oblepił makaron.
Po chwili dorzucam wyciśnięty przez praskę czosnek, mieszam składniki, dodaję szczyptę kolendry, pieprz, na samym końcu sól. Smażę wszystko do momentu, kiedy boczek mocno się zarumieni a czosnek ściemnieje.
Makaron i boczek mieszam razem na patelni, zależy mi na tym, by sos dokładnie oblepił makaron, posypuję dużą ilością natki pietruszki i gotowe;))


Smacznego;)




Dobrze, że dziś idę na Body Shape, będzie co spalać;p




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)