05 marca 2012

zupa koperkowa

Wiosna, wiosna niebawem, słońce i w ogóle jakoś tak fajnie jest...Zapachniało mi koperkiem, więc postanowiłam zrobić zupę koperkową. Bez mięsa, taką lajtową z tortellini z grzybami jako dodatkiem.

Przygotowanie: około 60 minut
Koszt: około 15 zł - w zależności co masz w lodówce


Składniki:
2 pęczki koperku
łyżka masła
śmietana 18% jakieś 5 łyżek
tortellini z grzybami
sól, pieprz
1/2 l bulionu warzywnego
łyżka mąki - pełnoziarnistą dałam


Koperek siekam na drobno - kilka gałązek zostawiam na ozdobę. Wrzucam do garnka, w którym zdążyłam roztopić masło, mieszam wszystko chwilę smażąc. Zdejmuję garnek z płyty po czym wlewam wcześniej przygotowany bulion warzywny, raz jeszcze mieszam i gotuję wszystko razem. W tym czasie mieszam śmietanę z łyżką mąki do jednolitej papy, hartuję kilkoma łyżkami wywaru, mieszam. Wlewam do garnka i nadal gotuję ma małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, magi...jak kto woli;)
W między czasie gotuję tortellini na al dente. Do miseczki wlewam zupę, dodaję tortellini. Podaję z chlebem.
Gotowe;))


Smacznego;))




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)