Zapachniało mi mielonym, surówką i ziemniakami, a że dawno nie jadłam tej pyszności, postanowiłam na chwilę odpuścić selerowi i marchewce jako takiej a zastąpić je właśnie mielonym;))
Przygotowanie: 60 minut
Koszt: 15 zł
Składniki:
kilka ziemniaków
1/2kg mięsa mielonego
1/2 kg kapusty kiszonej
kilka pieczarek
2 cebule
granulat sojowy
przyprawy
oliwa z oliwek
1 marchewka
natka pietruszki
1 jajko
Mięso mieszam z drobno pokrojoną cebulą, pieczarkami, przyprawami i granulatem sojowym - zamiast bułki tartej, dodaję jajko. Mieszam wszystko dokładnie, aby powstała jednolita masa. Rozgrzewam oliwę i formuję z mięsa klopsy mniej więcej na szerokość dłoni, jak kto woli. Smażę z obydwu stron do uzyskania koloru.
Ziemniaki gotuję w mundurkach jakieś 20 minut - uprzednio myjąc je dokładnie. Po ostudzeniu przecinam je na pół i podsmażam delikatnie na patelni - z kapką oliwy, nie więcej!! Można też ziemniaki upiec w piekarniku, ale mnie się nie chciało;p
Surówka: tyle ile zamierzam zjeść siekam na drobno, dodaję pokrojoną cebulę i marchewkę tartą na małym oczku, natkę pietruszki, pieprz,
2 łyżeczki cukru, łyżkę oliwy dobrego gatunku. Mieszam składniki, gotowe;D
Smacznego;)))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)