Smacznie i błyskawicznie, prawie. Robiąc zakupy natknęłam się na ten makaron z Winiary, co to niby takie szybkie danie z niego wychodzi czy coś tam...Przeglądam opakowanie a tam nic oprócz jakiś przypraw nie ma, no i nudli. Pomyślałam "też mi coś", zrobię to bez ich jakże szybkiej pomocy;p
Takich makaronów jest multum na stoiskach z chińskim jadłem, no to poszłam i kupiłam - pewnie efekt jest ten sam co z reklamowanym, czego nie wiem, wiem, że mój obiad wyszedł genialny i mega szybki, bo akurat miałam gościa, więc zajadałyśmy;D
Przygotowanie: ok 30 minut
Koszt: 20 zł
Składniki:
2 piersi z kurczaka
papryka czerwona
2 pory
przyprawy
oliwa z oliwek
sos imbirowo - sojowy Tao Tao
250 ml bulionu warzywnego
koperek
Piersi kroję na kostkę i marynuję dzień wcześniej - bo akurat wiedziałam, że spodziewam się gościa - można też przygotować go bezpośrednio przed spożyciem...Wymieszałam go z ulubionymi przyprawami, i włożyłam do lodówki na noc.
Na rozgrzaną oliwę wrzucam mięso, smażę powoli, po chwili dodaję posiekany por i paprykę, mieszam wszystko, podsmażam do miękkości, do smaku polewam wszystko sosem imbirowo - sojowym.
Podlewam wszystko szklanką bulionu warzywnego, jednocześnie dorzucam makaron i tak długo trzymam wszystko na płycie aż nie wsiąknie on bulionu - trwa to wszystko chwilę. ponownie mieszam, posypuję danie koperkiem
i podaję na talerz;)
* p.s. mięso wychodzi obłędnie soczyste i ten aromat;)
Smacznego;)
Kochana, Twoje "maleństwa" prawdopodobnie już dzisiaj będą się piekły :)
OdpowiedzUsuńjupi;D alors, czekam;D
OdpowiedzUsuń