15 maja 2012

makaron ze świeżym szpinakiem, odrobiną pesto i fetą

Mniam, Mniam, Mniam!
Buszując po targu warzywnym, wpadł mi w oko szpinak, a że go uwielbiam w każdej postaci, sięgnęłam po niego po raz setny;p
Skoro na dworze jest buro, i tylko moje rude włosy robią dzisiaj różnicę, dla kontrastu zrobiłam coś na zielono;)
Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu, jest prosty i szybki, a o to zawsze chodzi, no i nie ma wielu garów do mycia;p


Przygotowanie: 25 minut
Koszt: 20 zł


Składniki:
makaron spaghetti
garść świeżego szpinaku
łyżka masła
łyżka pesto
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
ser feta
vegeta



Makaron gotuję al dente w łyżce vegety. Odcedzam, odstawiam na bok.

Na rozgrzanej patelni rozpuszczam masło, dodaję czosnek i chwileczkę podsmażam, ale uważajcie, żeby się nie przypalił. Po chwili dorzucam umyte liście szpinaku, mieszam wszystko. Smażę szpinak, aż nie zmięknie. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, dodaję jeszcze zielonego pesto, ponownie mieszam. Ugotowany makaron wrzucam na patelnie, mieszam wszystkie składniki dokładnie, posypuję serem i podaję na talerz;)
Czasem dodaję jeszcze kilka ziaren czerwonej fasoli i kukurydzy, dorzuciłam i tym razem, bo akurat miałam,ale nie jest to konieczne;)



Smacznego;)










7 komentarzy:

  1. Fajny, prosty przepis na makaron. Lubię!!!
    Czekam na jeszcze więcej;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za szpinakiem, ale zdrowe to więc bym nawet zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję Wam za miłe słowa;))

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja używam makaronu małe wstążki, dodatkowo dodaję orzeszki pini. Pycha

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki Rudzielcu :-) Nie gotowalem nigdy makaronu z vegeta. Zaraz spróbuję. Jeszcze pododaje coś od siebie (czyt. posprzątam lodówkę )

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)