Mam dzisiaj tyle do zrobienia, że musiałam wykombinować na obiad coś szybkiego, nad czym nie będę musiała stać, pilnować...no to mam, a'la zapiekanka warzywna z makaronem pełnoziarnistym.
Myślę, że ktoś kto lubi warzywa w każdej postaci, pomysł wykorzysta;)
Przygotowanie: max 40 min
Koszt: +/- 20 zł
Składniki:
kalafior mały
2 marchewki
fasolka zielona szparagowa - szklanka
kilka pieczarek
2 cebule
1 por
ok 300 g makaronu świderki
dwie garście sera żółtego
śmietana 18% - mały kubek
1 jajko
3 listki papryki konserwowej
natka pietruszki
trochę koperku
masło do smarowania formy
trochę groszku
trochę młodej kapusty
przyprawy wedle gustu
*** w zasadzie dajecie to, co aktualnie macie w lodówce, dlatego koszt jest orientacyjny, bo zawsze coś tam już posiadamy***
Zaczynam od zagotowania wody w garnku z łyżką vegety. Na wrzątek wrzucam kalafior - różyczki, marchewkę, kapustę, fasolkę, gotuję wszystko jakieś 5 minut, żeby trochę zmiękło.
Odcedzam, odstawiam na chwilę na bok.
To samo robię z makaronem, w bulionie warzywnym - z kostki - gotuję chwilkę makaron, odcedzam, odstawiam na bok.
Formę, w której będę zapiekać warzywa smaruję masłem.
Cebulę i pieczarki możecie podsmażyć na patelni i dopiero mieszać z resztą warzyw, mnie się nie chciało tym razem, więc dałam je od razu do formy, oczywiście pokrojone na drobno.
Zatem wszystkie warzywa mieszam razem - najlepiej w jakiejś dużej misce, żeby pomieściła również makaron.
Starty ser, śmietanę, natkę, koperek, przyprawy i jajko mieszam razem, po czym łączę z resztą warzyw, mieszam dokładnie, wylewam na formę. Wierzch warzyw posypuję jeszcze odrobiną sera i płatkami masła.
Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni i wkładam zapiekankę na około 20 minut.
Chyba wyszło, bo rumiana ta zapiekanka, że hey, cóż...grunt, że dobre;p
Smacznego;)
I kolejna potrawa na liste - do zrobienia.:-)
OdpowiedzUsuńhyhy, cieszę się;D
OdpowiedzUsuńJa też dzisiaj warzywny obiadek...fotek nie porobiła to nie doda na FB...buuu
OdpowiedzUsuńoo, no szkoda...;)
OdpowiedzUsuń