18 maja 2012

zapiekane warzywa z makaronem

Na bogato będzie...w sensie jarzynowo, kolorowo no i zdrowo;)
Mam dzisiaj tyle do zrobienia, że musiałam wykombinować na obiad coś szybkiego, nad czym nie będę musiała stać, pilnować...no to mam,  a'la zapiekanka warzywna z makaronem pełnoziarnistym.
Myślę, że ktoś kto lubi warzywa w każdej postaci, pomysł wykorzysta;)


Przygotowanie: max 40 min
Koszt: +/- 20 zł


Składniki:
kalafior mały
2 marchewki
fasolka zielona szparagowa - szklanka
kilka pieczarek
2 cebule
1 por
ok 300 g makaronu świderki
dwie garście sera żółtego
śmietana 18% - mały kubek
1 jajko
3 listki papryki konserwowej
natka pietruszki
trochę koperku
masło do smarowania formy
trochę groszku
trochę młodej kapusty
przyprawy wedle gustu


*** w zasadzie dajecie to, co aktualnie macie w lodówce, dlatego koszt jest orientacyjny, bo zawsze coś tam już posiadamy***




Zaczynam od zagotowania wody w garnku z łyżką vegety. Na wrzątek wrzucam kalafior - różyczki, marchewkę, kapustę, fasolkę,  gotuję wszystko jakieś 5 minut, żeby trochę zmiękło.
Odcedzam, odstawiam na chwilę na bok.
To samo robię z makaronem, w bulionie warzywnym - z kostki - gotuję chwilkę makaron, odcedzam, odstawiam na bok.

Formę, w której będę zapiekać warzywa smaruję masłem.

Cebulę i pieczarki możecie podsmażyć na patelni i dopiero mieszać z resztą warzyw, mnie się nie chciało tym razem, więc dałam je od razu do formy, oczywiście pokrojone na drobno.
Zatem wszystkie warzywa mieszam razem - najlepiej w jakiejś dużej misce, żeby pomieściła również makaron.
Starty ser, śmietanę, natkę, koperek, przyprawy i jajko mieszam razem, po czym łączę z resztą warzyw, mieszam dokładnie, wylewam na formę. Wierzch warzyw posypuję jeszcze odrobiną sera i płatkami masła.
Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni i wkładam zapiekankę na około 20 minut.
Chyba wyszło, bo rumiana ta zapiekanka, że hey, cóż...grunt, że dobre;p


Smacznego;)

















4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)