Teraz, kiedy zaczęłam znów ćwiczyć, mogę sobie pozwolić na troszkę albo jeszcze więcej sera, makaron..
i łyżkę śmietany;p
Mam nadzieję, że lubicie dobrze zjeść i wpadniecie do mnie;)
Przygotowanie: 30 minut
Koszt: 18 zł
Składniki:
makaron penne i kokardy - na dwie osoby
1 średnia cukinia
18 pieczarek
garść natki pietruszki
łyżka śmietany 18%
2 małe pomidory
2 kulki mozzarelli
estragon
zioła prowansalskie
sól i pieprz ziołowy
łyżeczka masła
pół czerwonej cebuli
tłuszcz do smarowania formy
Pieczarki myję, kroję na grube plastry i wrzucam na rozgrzane masło, solę, pieprzę, pod koniec smażenia dodaję estragon, zioła oraz śmietanę.
Pomidory, cukinię i cebulę kroję na plastry; cebulę na piórka.
Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie na al dente.
Gotowe pieczarki i makaron mieszam ze sobą, dodaję posiekaną natkę, mieszam.
Formę smaruję margaryną Kasia. Wypełniam ją pieczarkami i makaronem.
Na wierzch daję na przemian po plasterku pomidora, cukinii oraz mozzarelli.
Posypuję całość cebulką i ziołami.
Zapiekam w 180 stopniach przez 15 minut z termoobiegiem.
*** jako dodatkowy sos wykorzystałam sos słodko - pikantny z Tao Tao;)
Smaki lata :)
OdpowiedzUsuńHe he he właśnie o takiej zapiekance dziś myślę he he he Olu znowu jakoś się nam tak samo udało,tylko o pieczarkach jakoś nie :)) Już mi ślinka cieknie jak na Twoją patrzę :)))))))))
OdpowiedzUsuńOj tak, takie zapiekanki to szampon z odżywką w jednym - pysznie smakują a jeszcze lepiej opróżniają lodówkę :)
OdpowiedzUsuńjaka apetyczna mmmmm
OdpowiedzUsuńu lala pięknie to wygląda :) ale teraz marzę o wodzie .... nie moge nic przełknąć na tym upale poza wodą i lodami :(
OdpowiedzUsuńZapiekanka pierwsz klasa!
OdpowiedzUsuńZaproszenie przyjęte :D
OdpowiedzUsuńtakiej zapiekanki jeszcze nie jadłam, hmm:) brzmi ciekawie, lubię warzywka z serem :)
OdpowiedzUsuńPiękne kolory ! Na pewno jest pyszna :) !
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Mmm już czuję jej zapach. :D
OdpowiedzUsuń