Hey;)
Co tam słuchać...? My dziś bardzo słonecznie i pozytywnie spędziłyśmy z małą czas...spacer, wypad na targ warzywny (....;p ), gdzie obkupiłyśmy się w maliny, czereśnie, bób...i różne inne. Potem lody...dla mnie oczywiście, no i w końcu wylądowałyśmy w kuchni.
...Na obiad pstrąg i szybka ryżowa niby sałatka, którą wyhaczyłam w jednej z książek, tudzież książeczek kucharskich. Dobra jest, minimum składników, wyrazisty smak. Nie wiem czy jest to propozycja idealna do ryby, ale jako smaczny dodatek, który chciałam koniecznie wypróbować...
Przygotowanie: 12 min ryba + około 20 min ryż
Koszt: około 16 zl
Składniki:
2 świeże pstrągi
torebka ryżu białego
1 cytryna - odrobina soku
(skórka z cytryny)
kilka listków natki pietruszki
( pierwotnie pęczek)
odrobina koperku - do ryby
sól morska
pieprz cytrynowy
1 duży mięsisty pomidor
5 ząbków czosnku
odrobina masła do ryby
szczypta estragonu
szczypta suszonej bazylii
Rybę delikatnie obmywam pod zimną wodą, osuszam. Następnie do środka wkładam masło, trochę koperku, pieprzę, solę. Na wierzch również daję odrobinę masełka, raczej jego płatki, obsypuję ziołami. Na każdą rybę kładę jeszcze po cienkim plasterku cytryny.
Wkładam obie ryby do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni z termoobiegiem na 12 minut.
Ryż gotuję al dente w lekko osolonej wodzie, odkładam na bok, aż przestygnie.
Czosnek ścieram na drobno na tarce, natkę siekam. Skórkę z cytryny uzyskuję przez ścieranie, wiadomo;p
Wszystko mieszam razem, doprawiam do smaku, dodatkowo skrapiam odrobiną soku z cytryny.
Na koniec dodaję pomidora, kroję go na większe kawałki.
cutus ta gremolata?
OdpowiedzUsuńhttp://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,96856,1733078.html ...bardzo dobra, swoją drogą ;]
Usuńi wszystko jasne :) wypróbuję kiedyś :)
OdpowiedzUsuńMmm, Kochana, rozpieszczasz moje oczy, a ślinotok ogromny mam... Ależ mi się chce tej rybki :)
OdpowiedzUsuńoj, ja bardzooo lubię rybki
OdpowiedzUsuńjak dla mnie bardzo smaczne zestawienie :)
OdpowiedzUsuńJak to wszystko smacznie wygląda :)) Jest po 22 a ja się głodna zrobiłam ja zobaczyłam te zdjęcia :))
OdpowiedzUsuń..też musiałam poczytać co to gremolata..niby takie proste nie? A w połączeniu cuda. Fajne
OdpowiedzUsuńlubię ryby, ale nigdy nie umiałabym zjeść tej podanej w całości :D
OdpowiedzUsuńAle gratuluję przyrządzenia, to sztuka :)
super, uwielbiam tak przyrzązone ryby :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny obiad, lubię ryby, a taki ryż jako dodatek do niej też ekstra.
OdpowiedzUsuńpstrąg... oj bardziej już mnie skusić nie mogłaś :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam rybę, mogę ją jeść dzień w dzień dlatego przepis wypróbuję na pewno :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Nigdy nie jadłam :) fajnie, że masz targ warzywny w okolicy ze świeżymi pysznościami :)
OdpowiedzUsuń