03 października 2013

świder zakręcony w sosie porowo pieczarkowym

A takie coś sobie ukręciłam. Szybkie danie, jednogarnkowe - prawie;p ...no i bardzo smaczne, wiadomo.
Takie może bele co, ale uwierzcie mi, że nie mam czasuuuuuuu obecnie na coś więcej!!
No nie mam i już. Ta moja mała principessa oczekuje fajerwerków 24h :D Z drugiej strony, takie dania
są dobrym mykiem dla osób, które nie wiedzą CO, nie chce się, etc...Nawet ostatnio kumpel mnie pytał o jakieś szybkie danie z makaronem, byle nie było łososia czy mięsa, no to w sumie jest...
Aaaa, no i jeszcze jedno, wiem, danie może nie wygląda zbyt apetycznie, ale makarony z sosem chyba tak mają, nie?? ;p Choć, starałam się, aby nudle nie tonęły w sosie, bo ja tak tego nie lubię...

Przygotowanie: 30 minut
Koszt: 11 zł

Składniki:
makaron świderki Podravka na dwie osoby
500 g pieczarek
1 por
1 cebula
150 ml śmietany 18%
sól, pieprz
1 papryczka chilli
szczypta suszonej bazylii
garść świeżej natki pietruszki
łyżka masła
łyżka oliwy z oliwek
kilka pestek z dyni
kurkuma - łyżka
starty ser - opcjonalnie


Pieczarki obieram, myję, siekam na drobną kostkę. Pora kroję w piórka.
Cebulę siekam na kostkę.
Masło i oliwę rozgrzewam na patelni, dodaję najpierw cebulę, minutę - dwie podsmażam, następnie dorzucam pora i smażę do momentu aż nieco zmięknie. Kiedy oba składniki zeszklą się, dodaję pieczarki, solę, pieprzę, dorzucam posiekane chilli, mieszam i podsmażam do złapania przez pieczarki koloru.
Na jakieś dwie minuty przed zdjęciem patelni z gazu, wlewam śmietanę, mieszam energicznie
( na małym ogniu). Dodaję posiekaną natkę.

Jednocześnie gotuję makaron na al dente, w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Odcedzam.

Makaron łączę z sosem, mieszam, ewentualnie doprawiam. Przekładam porcyjkę do miseczki, posypuję natką, pestkami i odrobiną sera.








13 komentarzy:

  1. ależ to wygląda apetycznie! Tak kolorowo i makaronowo, pychota :)
    Takie dania lubię najbardziej ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem czemu twierdzisz, że nie wygląda zbyt apetycznie ! Według mnie wygląda bardzo smakowicie, zjadłabym z dokładką :) ! Lubię takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzisz, ja też zaprzyjaźniłam się z kurkumą, teraz imbir czeka na swoją kolej.
    I faktycznie danie wygląda ładnie, moje wygląda zazwyczaj dużo gorej.

    OdpowiedzUsuń
  4. To ja się wpraszam na taki obiad! Smacznie, zdrowo, kolorowo :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj. Chciałam zaprosić Cię na mojego bloga. Jestem początkującą bloggerką, ale szybko uczącą się :)
    http://kulinarnerewolucjeanette.blogspot.com/
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne! :) mam teraz chwilę oddechu od makaronu, ale zapisuję :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja uwielbiam takie makaronowe dania, na szybko, zawsze smacznie i inaczej ;)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Czemu napisałaś, że to nie wygląda apetycznie? Kolorki rewelacjaaaa

    OdpowiedzUsuń
  9. Ojej, wygląda MEGA apetycznie!!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Eeej no co Ty, wygląda pysznie! Ja bym chętnie się skusiła na miseczkę takiego makaroniku :))

    OdpowiedzUsuń
  11. jesssuuu jakie ładne kolorki ma:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne : ). Fajnie zrobione i koszty nie są duże. Brawo :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)