27 maja 2013

ziemniaki z mięsem, warzywem i jajkiem , czyli ogarniam lodówkę znów...

Hey!
Macie tak czasem, że nie ma co wymyślać obiadu, skoro w lodówce tyle nad stanu się kłania?
Macie, na pewno macie. Mam i ja, dzisiaj. Co będę szaleć, jak mogę pomaszkiecić tym, co mam.
Żeby nie było, że jestem niegospodarna (buaha), wymieszałam ziemniaki z mięsem "po spaghetti", warzywami, a wierzch pokryłam rozkłóconym jajkiem z koperkiem. Tyle z mojej strony kombinowania.
 Lubię takie myki, bo są nie tylko szybkie, ale i smaczne, a przecież o to chodzi...nie zawsze chce nam się wymyślać katalogowe dania;p


Przygotowanie: 30 minut
Koszt: zerowy - wszystko miałam

Składniki:
8 średnich ziemniaków
mięso mielone połączone z warzywami w sosie słodko - kwaśnym
(po spaghetti, na dwie osoby)
koperek świeży
2 jajka
margaryna do smarowania formy
sól morska

Ziemniaki obieram, myję i gotuję około 15 minut, czyli standardowo jak do obiadu.
Odcedzam, kroję na kawałki - obojętnie jakie.
Do wysmarowanej tłuszczem formy wkładam ziemniaki, dodaję mięso, lekko wymieszam całość, następnie wierzch podlewam jajem z koperkiem. Zapiekam około 15 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

Ad topic jajka, robi ono tyle, że tam, gdzie wniknie, ziemniaki są chrupiące i fajnie smakują;p








5 komentarzy:

  1. Mamy, mamy :)) Danie wygląda bardzo apetycznie :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie opróżnienie lodówki! :) o dziwo, często z takich zapiekanek wychodza prawdziwe cuda. Koniecznie musze spróbować ziemniaków w takim połączeniu, do tej pory mielone to tylko z makaronem lub ryżem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ziemniaki...zawsze i wszędzie pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię takie dania! smaczne "coś z niczego" :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie dania :) coś z niczego i nic się nie marnuje! :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)