12 sierpnia 2013

placki z cukinii i marchewki

Wariacji na temat placków, w tym placków z cukinii jest multum, dodatków dziesiątki, podobnie jak sposobów przyrządzania. Jako, że jest ona jeszcze szeroko dostępna, staram się wykorzystać ją w pełni, Tym razem padło na cukinię z marchewką.
Smaczne, z odrobiną kardamonu i pieprzu ziołowego, tak różne od ziemniaczanych, a tak podobne.
Nie lubię cukinii tylko za to, że mimo wszelkich zalet ciężko ją usmażyć, już nawet nie chodzi o "pryskanie", ale o fakt, że się niesamowicie rozwala...jest taka...delikatna...
W jednej z książek kucharskich, jaką posiadam te właśnie placki są podane z lassi o smaku mango,
ciekawe połączenie, aczkolwiek...ja zawsze wcinam je, kiedy są jeszcze bardzo gorące i parzą w język,
no tak mam i już;p
Dobraaa, nie ględzę, podaję przepis tak zwany, choć wiecie, jak tam sobie pozmieniacie to i tamto, to też wyjdzie, grunt, żeby wszystko się kleiło;p


Przygotowanie: około 60 minut
Koszt: 6 zł

Składniki:
2 średnie cukinie
3 średnie marchewki
2 jaja
2 łyżki mąki pełnoziarnistej - może być bez
sól ziołowa
pieprz ziołowy 
szczypta kardamonu
100 ml mleka - nie musi być
olej kujawski do smażenia


Marchewkę obieram ze skóry, myję, ścieram na tarce na dużych oczkach.
Cukinię myję dokładnie, również ścieram. Dodaję do nich mąkę, mleko, jaja, przyprawy, mieszam.
Cukinia puszcza sporo soku, proponuję umieścić warzywa w durszlaku, w ten sposób choć trochę ułatwimy sobie smażenie.

Na rozgrzany olej za pomocą łyżki nakładam po 2-3 placki, smażę z obu stron na złoty kolor.












13 komentarzy:

  1. takie pyszne, zdrowe placki to uwielbiam ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm pycha- muszę takie przyrządzić mojej mamie!

    może zainteresuje Cię moje rozdanie kulinarne?:)

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłyśmy lody w maszynie :) dwa żółtka utarłyśmy z 3 łyżkami cukru pudru, ubiłyśmy na sztywno śmietankę 30%, połączyłyśmy wszystko ze sobą, do tego jeszcze szklanka mleka i zmielona (na proszek) zielona herbata :)

    uwielbiam placuszki z cukinii! są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowitości :)) Placuszki z cukinii są przepyszne :))

    OdpowiedzUsuń
  5. i za to kocham wszelkie placki, że różne wariacje można z nimi robić i zawsze będzie to inne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam placuszki z cukinii, ale nie robiłam ich jeszcze z marchewką. Następnym razem dodam marchewkę jak będę robić.

    OdpowiedzUsuń
  7. Robię je często dla S. Fajne są, ja jeszcze jednego ziemniaka daję. Kupiłam gdzieś jakąś taką książeczkę z plackami różnej maści...co drugie bym robiła :)Bo placki takie niby zwykłe a jednak wyjątkowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z ziemniakiem też zrobiłam, będzie szybki post ;]

      Usuń
  8. ooo.. podoba mi się to! :) ja robiłam ostatnio też na wytrawnie, ale inaczej.. Muszę spróbować twoich ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. z dodatkiem marchewki jeszcze nie próbowałam! omnomnomnom!

    OdpowiedzUsuń
  10. Takich jeszcze nie jadłam, chętnie bym się załapała na kilka sztuk :)

    OdpowiedzUsuń
  11. o, takie coś to bym sobie zjadła! :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)