27 września 2013

żurek swojski dobry jest !

Uwielbiam żurek, ale swojski, nie jakiś tam ze sklepu, choć czasem CZA się na niego załapać, niestety.
Ta czynność na szczęście należy już do przeszłości, bo postanowiłam robić sobie zakwas sama, nie wiem dlaczego wcześniej na to nie wpadłam? Lenistwo?
W całej tej gadce o żurku, zakwasie, okazało się, że Nasz dobry kolega Łukasz i Jego Mama robią takie smakołyki...Podłapałam temat w sekund pięć, poprosiłam o słoiczek i dostałam, nawet mąkę pod zakwas ;D
Dzięki temu, teraz mogę sama próbować sił w żurkowym temacie. Mój zakwas się robi, dochodzi,
a tymczasem pokazuję pyszny żurek.
Zupę za każdym razem robię "na oko", ilość poszczególnych składników zależy od "widzi mi się";p


Przygotowanie: 2 h
Koszt: około 15 zł

Składniki: 
1/2 kg żeberek
kość wołowa
1 kiełbasa śląska
około 600 ml zakwasu
kilka ziemniaków
marchew, por, pietruszka
3 liście laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz
4 ząbki czosnku polskiego
4 jajka, najlepiej eco
majeranek - do smaku, ja daję dużo
łyżka masła
500 ml bulionu warzywnego ( z "na zaś")
natka pietruszki, opcjonalnie


Mięso myję bardzo dokładnie.
Warzywa myję i obieram, kroję na kostkę.
W garnku rozpuszczam masło, wkładam mięso, kość i kiełbasę, dodaję liście laurowe i ziele,
podsmażam chwilę. Podlewam bulionem i godzinkę gotuję na wolnym ogniu.
Mięso, kość i kiełbasę wyjmuję. Kiełbasę i mięso kroję na kąski, które na koniec dodam do zupy.
Dodaję warzywa, gotuję całość na wolnym ogniu około 30 minut.

W między czasie jaja gotuję na twardo, po obraniu ze skorupki kroję na drobną kostkę.

Na jakieś 15 min przed końcem gotowania zalewam wywar żurkiem, mieszam.
Wywar ma sobie pyrkocić.
Doprawiam do smaku wedle gustu, dodając posiekany czosnek, jajka, pokrojone mięsiwo.
Podsypuję zupę majerankiem, ewentualnie doprawiam, szczypta natki na koniec.














14 komentarzy:

  1. Pyszności :) W szczególności na takie zimowy wieczory jak ostatnio :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na własnym zakwasie jest super to fakt, całkowicie inny smak niż tych ze sklepu. Ja raz robiłam własny i muszę znowu zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. moja mamusia robi sobie zawsze sama zakwas do żurku-osobiście sklepowego nie lubię.. :D
    Ale masz bogaty żurek! Całkiem inny od mojego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. b.smacznie i śliczne naczynko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ..i ta łycha! :) Podziel się "przepisem na zakwas" :)
    Gratuluję setki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. heheh, a TAKA jedna mi dała;)) będę znów robić, to pokażę, napiszę też;) ...albo najpierw napiszę?;p

      thx ;)

      Usuń
  6. żurek boski, uwielbiam!:), a naczynko faktycznie śliczne!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki wielkie, a wyhaczyłam je....w secondhandzie ;D

      Usuń
  7. Ojej narobiłaś mi takiej ochoty na żurek, że nie masz pojęcia :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha, dawno już nie jadłam takiego domowego żurku :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaki smakowity!!! Uwielbiam żurek, a Twój prezentuje się wyśmienicie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)