23 stycznia 2015

zupa z pomidorów z dodatkiem ciecierzycy i mascarpone

Zacznę od tego, że straciłam węch i smak, bo oczywiście jestem chora, może nie umierająca, ale jak już nie wiem co jem, to śmiało mogę porównać to do agonii.........Gorsza kara nie mogła mnie spotkać, mówię Wam.....wszystko co dotyczy jedzenia.........nic tak nie robi na mnie wrażenia, zapewniam;p
Nooo, a co do zupy....potrzebna była taka rozgrzewająca, sycąca, a że dawno u mnie nie występował poczciwy klasyk, czyli pomidorowa, za którą mogę oddać wiele.....to pomyślałam właśnie o niej.
Tylko może nie taka z przecieruuuuu, tylko z pomidorów pelati, z mocą przypraw, no i .......zamiast śmietany serek mascarpone. Spokojnieee!! Nie pół wiaderka, łyżeczka, dwie....i trochę kolendry, która nadaje wyrazistego smaku, świeżości, aleeee....kroimy też łodyżki, to w nich znajduje się najwięcej smaku.
To o zupie może już tyle...Podaję tak na oko co mniej więcej dałam, zwłaszcza jeśli chodzi o przyprawy, to już jak kto lubi....ciecierzycy też jakoś za dużo nie gotowałam, myślę, że niecałe dwie szklanki..?


Przygotowanie: około 60 minut
Koszt: 5 zł ser i 4 zł ciecierzyca

Składniki:
ZUPA:
2 puszki pomidorów pelati
6-7 pomidorów suszonych
2 marchewki
korzeń pietruszki
ćwierć selera
2 białe części pora
4 liście laurowe
lubczyk suszony
imbir suszony
cynamon mielony - dobra łyżeczka
kminek i kozieradka - ubite w moździerzu
cebula średnia
4 ząbki czosnku
łyżka masła 
łyżka oleju rzepakowego
sól , pieprz syczuański, papryka słodka, ostra, zioła prowansalskie, 
2 litry wody, może być z hakiem



Warzywa obieram, myję, kroję na mniejsze kawałki.
Pomidory suszone również.
Cebulę i czosnek siekam.

W dużym garnku rozpuszczam masło, podlewam kapką oleju, kiedy złapią temperaturę wrzucam cebulę, smażę do chwili aż się zeszkli, dodaję czosnek, znów chwilę smażę, mieszam co jakiś czas.
Uważajcie by nie spalić czosnku, traci na smaku, robiąc się gorzki.
Następnie dodaję warzywa, mieszam, chwilę podsmażam, po czym całość zalewam wodą. Doprowadzam do wrzenia, po czym zmniejszam moc i gotuję do miękkości, a raczej do al dente.

W między czasie wstawiam ciecierzycę, czyli namoczoną przez noc, zalewam zimną wodą, solę i gotuję do miękkości, u mnie niespełna godzina. Moczyła się ponad 12 h.

Do gotującej się zupy dodaję pod koniec jej gotowania, przyprawy, sól, pieprz oraz posiekane pomidory suszone i te z puszki. Muszą się chwilę pogotować, jakieś 15 minut max.

Do gotującego się wywaru dodaję również 2 chochle ciecierzycy z odrobiną wody spod jej gotowania.
Resztę ciecierzycy odcedzam, odstawiam na bok.

Gotową zupę doprawiam, jeśli to konieczne i ucieram blenderem.

Nalewam na talerz porcję, dodaję ciecierzycę, serek mascarpone i świeżo posiekaną kolendrę.
*** Na drugi dzień nabiera mocy, zdaniem jednego takiego, podobno częściej muszę serwować ją w takiej postaci.











11 komentarzy:

  1. Pysznosciowa ta zupka :) Zdrówka życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa wygląda bardzo smacznie. I z pewnością jest idealna na taką pogodę! Pozdrawiam ciepło!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham ciecierzyce, nigdy nie dodawałam jej do zupy pomidorowej i bede musiala chyba jutro zrobic taka zupke.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowna propozycja! Pomidory z puszki to doskonały zamiennik dla tych świeżych - zwłaszcza zimą!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mogą mi ją podać, nawet dożylnie, bo węchu i smaku to i mnie zabrakło. Lubię pomidorówkę, bardzo nawet.

    OdpowiedzUsuń
  6. m.... dzisiaj rano obudziłam się i patrzę a tutaj prószący śnieg..
    zupa rozgrzewając nada się w sam raz! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kochana, rewelacyjny pomysł z tą cieciorką! Nie zawsze przecież muszą być kluchy...no a zupka, coż... chyba podkradnę Ci ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Akurat gdy sprzątałam szafkę wpadła mi w oko końcówka ciecierzycy, może też bym zupę machnęła? Twoja wygląda tak pysznie...

    OdpowiedzUsuń
  9. piękny kolor tej Twojej zupy! uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)