07 września 2012

chili con carne

Dawno nie gościło na naszym stole, postanowiłam więc przypomnieć sobie te smaki...uwielbiam chili con carne głównie za to, że można je podawać z czymkolwiek a i tak zawsze jest wyborne!
Są różne wersje chili, jeśli chodzi o proporcje mięsa, ja preferuję mieszankę wołowego z wieprzowym, a nie samo wołowe.
...Zapraszam zatem do siebie do kuchni;)

Przygotowanie: około 60 minut
Koszt: około 50 zł

Składniki:
1/2 kg mięsa wołowego
1/2 kg mięsa wieprzowego
1 czerwona cebula
1 żółta cebula
1 duża papryka czerwona
1 papryka żółta
puszka fasoli czerwonej
puszka pomidorów
250 ml bulionu warzywnego
papryczka chilli
pieprz, sól, kumin, słodka papryka, oregano, bazylia
oliwa z oliwek
salsa



...ja zajadałam chili zagryzając zwykłą bułką;D


...bez komentarza;p


Rozpoczynam od rozgrzania oliwy, następnie dodaję zmielone mięso, podsmażam do uzyskania rumianego koloru, dodaję posiekaną cebulę, paprykę i chilli  - również drobno posiekane.
Trzymam wszystko na płycie jakieś 10 minut, po czym zalewam mięso bulionem.
Dodaję pomidory, najlepiej drobniej pokrojone jak również fasolę - odsączoną.
Gotuję wszystko razem około 25 minut, doprawiam do smaku przyprawami, ale solą i pieprzem na końcu dopiero.
Na imprezę fajnie jest zrobić takie chili i podawać z nachosami na przykład, natomiast ja dziś przegryzałam bułą.

...Ja moje chili przygotowałam również z myślą o moich funfelach z pracy, żeby miały coś dobrego na obiad, mam nadzieję, że im posmakuje (podam im chili z ryżem).









8 komentarzy:

  1. I jest :D Jadłabym :D Narobilaś dzisiaj mi smaka :) U mnie tylko bigoszzz :P
    A co do kota to tak zlewa Ci się z kanapą, że znając moje roztargnienie mogłabym na niego usiąść ;p :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hyhy, mówiłam, że zrobię;D
      no to teraz czekam na Twój bigoss, zobaczymy coś tam upichciła;p
      a mój...pasożyt, cóż...najlepiej podejdź, uklęknij i pocałuj;p

      Usuń
  2. nie będę wrzucała bigosu na bloga nawet zdjęć nie robiłam :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no noo...na pewno nie robiłaś;p

      Usuń
    2. Dobra masz mnie :D mama gotowała haha poza tym bigos nie zasłużył na publikację na mym zacnym blogu :D

      Usuń
  3. Uwielbiam chilli con carne :) Często robię też z kurczakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O nie!!!!a ja już tak dawno nie jadłam i teraz mam jeszcze większą ochotę!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)