07 sierpnia 2012

gofry na słodko i na wytrawnie

Zapachniało, zakiełkowało w główce ...no to są.
Jako, że mamy lato...podobno;p ...muszą być i gofry, domowe bo domowe, ale muszą być i już.
Postanowiłam więc zrobić z nich obiad...bo w sumie dlaczego nie? A, że jest pora śniadaniowa, to i kilka obowiązkowo wykorzystałam z jogurtem, borówkami i odrobiną banana;))

Przygotowanie: około 30 minut
Koszt: około 20 zł

Składniki:
300 ml mleka
1, 5 szklanki mąki pełnoziarnistej
jajko
odrobina wody gazowanej
sól, pieprz
bazylia suszona, curry
oliwa z oliwek
*
kilka pieczarek
2 pomidory
1 papryka czerwona
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
oliwa - łyżka do smażenia i 15 ml do ciasta
ser favita
kilka czarnych oliwek
*
kilka łyżek jogurtu naturalnego
trochę borówek
1 banan
szczypta cukru pudru


Do blendera wsypuję mąkę, wlewam mleko, dodaję jajko, wodę, oliwę,  przyprawy i mieszam na gładką masę.

Pieczarki myję, kroję na drobno, tak samo postępuję z pomidorami - sparzam skórkę, obieram,
kroję na kostkę. Na rozgrzaną oliwę wrzucam składniki, podsmażam chwilę, po czym dorzucam pokrojoną paprykę, mieszam, doprawiam do smaku, podsmażam wszystko do miękkości.

Ciasto na gofry wlewam partiami do gofrownicy.

Na talerzu układam dowolnie gofry, masę pieczarkowo - pomidorową, posypuję serem i oliwkami.

...Zaś na śniadanie...wykorzystuję te same gofry...tak, tak, mimo, że są z bazylią, curry, ale spokojnie, smak przypraw nie jest na tyle dominujący, żeby nie współgrał dobrze z jogurtem i owocami.

Może i Wam przypadnie do gustu...;))















21 komentarzy:

  1. Fajny pomysł na wytrawne gofry, nigdy nie jadłem, ale muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no tak jakoś sobie wymyśliłam, wyszły ciekawe w smaku, polecam;)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. ...i te borówkowe zęby...później;D

      Usuń
  3. Super :)) A wytrawnych nie jadłam jeszcze to muszę wypróbować :) Ale mi smaka zrobiłaś :))) POzdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Betinko, koniecznie spróbuj, jakby nie było, jest to coś innego;)
      najlepiej smakują na ciepło, od razu...

      Pozdrawiam serdecznie;))

      Usuń
  4. Pierwszy raz widzę gofry w wersji obiadowej. Tak więc jesteś pionierką :) Gratuluję pomysłowości.
    Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe, no właśnie mi to uświadomiłaś, bo w sumie i ja nie widziałam, więc może...może...;))))))

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. nic prostszego, trochę mąki, mleka i dobry owoc;)

      Usuń
  6. Teraz będą mi się śniły po nocach!!! ;p

    OdpowiedzUsuń
  7. Szczerze przyznaję, że do tej pory nie trafiłam jeszcze na gofry w wersji wytrawnej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie cieszę się, że jestem pionierką, hehe;))

      Usuń
  8. dawno nie jadłam gofrów, zrobiłaś mi smaka

    OdpowiedzUsuń
  9. gofry wytrawne? szok! muszę spróbować!!! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. heheheh, narobiłam zamieszania, ale fakt faktem, z przyprawami smakują nieco inaczej;)

      pozdrawiam;)

      Usuń
  10. Ale mnie zaciekawiłaś tymi wytrawnymi goframi :D Musze koniecznie spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  11. cieszę się, że jeszcze takich nie jadłaś;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygladają przepysznie =- natychmiast przypomniał mi się nadmorski urlop i gofry ummmmmmm :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)