30 grudnia 2012

tarte jabłka pod kruszonką...

Kolejny niezawodny przepis, bo szybki, nieskomplikowany i pyszny!
Pomysł zaczerpnęłam znów od Ani Starmach, kiedyś skacząc po programach, natknęłam się na to cudo,
ale w wersji już gotowej, jakoś nie udało mi się namierzyć przepisu, tyle teraz tego jest w necie...
że pomyślałam, że skoro tylko jabłka utarte i kruszonka, no to chyba nie jest jakaś filozofia...?!
Zrobiłam po swojemu...czyli na wyczucie;p

Lubię takie szybkie desery, bo w momencie, kiedy spodziewamy się gości a nasz tak zwany barek świeci pustkami, ten zawsze zda egzamin.
Ci, co kochają cynamon i kruszonkę, będą w niebo wzięci;D ...No i może ten deser wygoni ode mnie choróbsko wstrętne, męczę się jak nie wiem co;/


Przygotowanie: 30 minut
Koszt: kilka złotych


Składniki:
9 jabłek
200 g mąki
100 g masła
100 g cukru
pól opakowania cynamonu
łyżeczka cukru waniliowego
przyprawa korzenna z kardamonem - szczypta
tłuszcz do feremki

Jabłka obieram ze skóry, myję i ucieram na duże oczka.

Do miski daję przesianą mąkę, cukier i masło.
Mieszam wszystkie składniki, wyrabiam palcami, o...

Do foremki wysmarowanej tłuszczem wkładam utarte jabłka, które wymieszałam z cynamonem,
kruszonkę zaś posypuję przyprawą korzenną.
Wkładam formę do rozgrzanego piekarnika na około 15-20 minut na 200 stopni z termoobiegiem.

Najlepiej podawać na ciepło, kiedy jabłka są najbardziej aromatyczne;)


E voila;)




...idealny poranek, herbata i jabłko z kruszonką..






...a tu...najbardziej zainteresowany ;)






18 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszystko, co jest z kruszonką! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Kot jak malowany ;D
    Uwielbiam owoce pod kruszonką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. heheh, nooo...Fidel ma branie lepsze niż nie jeden wypiek;p

      Usuń
  3. Najlepiej z gałką lodów.

    KOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOT!
    KOCHAM! ♥
    Fidelek wygłaszcz ode mnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. heheheh, spoko, przekażę;D Na pewno się ucieszy, że jest kolejna ofiara składająca mu hołd;D

      Usuń
  4. Dziękuję! I wzajemnie! Szczęśliwego Nowego Roku :) i mnóstwa kulinarnych inspiracji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mam wizję... Crumble i kawa na śniadanie! :)

    Szczęśliwego ;*

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności!!! :) podziwiam Cię za wyczucie, jeśli chodzi o pieczenie to osobiście nie mam odwagi bez przepisu, chyba, że znam na pamięć :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. heheh, ja też boję się pieczenia na oślep, ale z tym akurat było łatwo...;)

      Usuń
  7. uwielbiam desery z jabłkami dziękuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam! A kotek pieknosci!

    OdpowiedzUsuń
  9. P.s. Ale na chudzielca to on nie wyglada.:)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam przełamywać kruszonkowy spód i docierać do tego co się kryje pod nim. pysznie wygląda, a zwierz cudny!!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie jabłeczniki to ja uwielbiam, proste i mega smaczne! kurde smaka mi narobilaś :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)