22 października 2012

rogaliki z tuńczykiem i cebulką

Wiem, wiem, często u mnie bywa ciasto francuskie, ale cóż zrobić, no lubię i już.
Pomijając fakt, że smakołyki z jego udziałem zawsze się udają, nie są czasochłonne i kosztowne...
A tak w ogóle, to na jakiś czas muszę odstawić wymyślne dania, nooo, może jak przestanę być senna, a jedzenie będę traktować mniej wybiórczo, pomyślę na powrót o szaleństwach, a na razie będę proponować Wam to, na co akurat mam ochotę;p

Przygotowanie: 30 minut
Koszt:  około 10-12 zł

Składniki:
tuńczyk w sosie własnym
cebula 
pieprz ziołowy
ciasto francuskie
jajko


Ciasto na chwilę przed wyrobieniem wyjmuję z lodówki.
Rozwijam, wycinam trójkąty.
Tuńczyka odsączam z sosu, rozdrabniam widelcem, dodaję posiekaną na drobno cebulę, mieszam, doprawiam pieprzem do smaku.
Na każdy z trójkątów nakładam farsz, po czym zawijam ciasto w rogalik.

Gotowe rogaliki smaruję rozkłóconym jajkiem, podsypuję pieprzem i wkładam do rozgrzanego piekarnika na 15 minut na 220 stopni, bez termoobiegu.










Przypominam Wam o konkursie, czekam na Wasze propozycje;)


13 komentarzy:

  1. Proste, ale pyszne :) I do tego ładne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto francuskie i u mnie często gości bo faktycznie jest pyszne i łatwo wyczarować coś niesamowitego. Fajny przepis, zainspirowałaś mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu;))

      pozdrawiam

      Usuń
  3. z postów wynika,że szykujesz się na nową rolę życiową:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. owszem, zmiana tu, zmiana tam...życie;)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. są pyszne, zapewniam, zniknęły w mig...;)

      Usuń
  5. I kubek ciepłej zupy do tych rogali poproszę- i będę w niebie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. No i fajny pomysł :) Ja też lubię ciasto francuskie, zwłaszcza, że mamy czasy gdy nie trzeba go robić i to bardzo ułatwia życie. A pomysłów...ho ho. No i ładnie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no dokładnie, ciasto francuskie jest dosyć wdzięczne...no i dzięki wielkie, nie lubię przekombinowanych dań, ozdobników, siła tkwi w prostocie...podobno;p

      Usuń
  7. Lubię ciasto francuskie dokładnie z tych samych powodów :-) Dziękuję za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rogalików z takim nadzieniem jeszcze nie jadłam, ciekawe jak to smakuje.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)