01 maja 2013

małe kulki ryżowe z serem i koperkiem...

I znów zainspirowała mnie Anka Starmach...Kulki ryżowe pod każdą postacią znamy wszyscy, to, co do nich dodajemy, to już rzecz indywidualna, wiadomo...Tak po prawdzie jej propozycja migła mi tylko, wiem, że usłyszałam o ryżu, serze i koperku...Nic prostszego zatem jak połączyć wyżej wymienione składniki, coś tam od siebie dodać ewentualnie i już....mamy fajną przekąskę;)
Najlepsze, że przygotowanie ich nie zabiera wiele czasu, a przecież o to chodzi, żeby sobie pojeść a się nie narobić;p
Dzisiaj mam dzień labowy jak 150, więc kulki nadadzą się idealnie jako obiad nawet...Jedną ręką mogę je zajadać a drugą...trzymać książkę, o ;)
Mam nadzieję, że propozycja przypadnie Wam do gustu, taki sobie niezły myk na imprezę czy po prostu...


Przygotowanie: około 30 minut
Koszt: 9 zł

Składniki:
2 woreczki ryżu białego
kostka mała sera żółtego
koperek świeży
sól morska
pieprz czarny
2 jajka
bułka tarta do obtoczenia
oliwa do smażenia


Ser ścieram na tarce na dużych oczkach, koperek siekam na drobno. Oba składniki mieszam w misce, doprawiam solą i pieprzem.
Ryż gotuję al dente w lekko osolonej wodzie.
Odcedzam, czekam aż chwilę przestygnie. Dodaję go do miski z serem i koperkiem.  Do całości dorzucam jajka, mieszam wszystko na jednolitą masę, obtaczam w bułce tartej. Smażę kulki na złoty kolor.

Można podawać z sosem pomidorowym lub innym dipem, ja podałam z słodko-pikantnym sosem Tao Tao .
Aha, odgrzać można w piekarniku jakby co, też są dobre;)










...Jest z tymi kulkami trochę roboty, nie powiem, łapy po łokcie ubabrane, ale jest fun, dobre to też jest...więc przymykam świeżo wytuszowane oko ;p

Nooo i zdziwienie męża...bezcenne ;D



Miłego majoffkowania !

13 komentarzy:

  1. świetny pomysł:) przepis zapisuję do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. b. lubię Anię S. i jej przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności! Jadłam kiedyś takie ryżowe kotleciki i bardzo mi smakowały :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba zaloze sobie zeszyt i zaczne zapisywac te cudne przepisy:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. A jaaa tych kulek nie znałam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystko co ma w sobie żółty ser jest przepyszne :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny pomysł na te kulki, nie znałam ich, ale zapisuję do wypróbowania :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Chyba raz w życiu robiłam ryżowe kulki i to wiele lat temu. Kiedyś trzeba by było odnowić smaki :)
    Leniuchuj, leniuchuj, na zdrowie.

    OdpowiedzUsuń
  9. ale pychota! Faktycznie, muszą być nieziemskie-ser, koperek-cuuudo :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy pomysł z tymi kulkami ryżowymi ;) Wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)