29 sierpnia 2013

zapiekanka ryżowa znów...z cukinią, sosem bardzo pomidorowym i pysznym serem ;)

Taak, kolejna zapiekanka ryżowa, mam ich kilka w zanadrzu. Rozkochałam się w nich.
Są śmiesznie proste, bardzo smaczne, aromatyczne, uwielbiam je, wiecie dlaczego? Bo w zasadzie robią się same, a dla mnie to teraz bardzo ważne, mieć czas, wolne ręce i ....same wiecie, mamuśki;p
Cukinię, to ja chyba w tym sezonie wycyckałam z każdej możliwej strony, dobrze...póki się nie przejem, mogę z nią działać...z sosem pomidorowym bardzo zyskuje. Polecam Wam, tyleee ;)


Przygotowanie: około 45 minut z pieczeniem
Koszt: około 9 zł

Składniki:
2 torebki ryżu basmati
łyżka masła
średnia cebula
2 średnie cukinie
2 fioletowe papryki
starty żółty ser, ilość wedle uznania
sól, pieprz, zioła prowansalskie
1 pomidor
margaryna do smarowania formy
papryczka chilli

Sos:
szklanka soku pomidorowego Hortex
5 łyżek kopiastych przecieru pomidorowego Pudliszki
dwa ząbki czosnku
zioła

Ryż gotuję wedle przepisu. Studzę.
Masło rozpuszczam, dodaję posiekaną cebulę, chwilę smażę. Cukinię myję, nie obieram, wycinam gniazda nasienne i ścieram na tarce na dużych oczkach. Tym razem nie odsączałam z nadmiaru soku, nie chciało mi się i nie miałam czasu na zabawy ;p
Papryki myję, wyjmuję nasiona, kroję na kostkę, dodaję do cebuli, razem podsmażam. Podobnie postępuję z papryczką chilli, dorzucam ją na patelnię...

Sos: Sok z przecierem łączę, dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek, zioła i szczyptę soli, mieszam.

Ryż, warzywa podsmażone i cukinię mieszam ze sobą dokładnie. Doprawiam do smaku. Przekładam całość do wysmarowanej tłuszczem formy, wierzch podlewam sosem pomidorowym, układam na tym pokrojonego w plastry pomidora i resztki cukinii, które pokroiłam w piórka (szkoda wyrzucić).
Posypuję serem.

Zapiekam w 180 stopniach z termoobiegiem do 20 minut.













12 komentarzy:

  1. Jak ja lubię takie zapiekanki, proste a takie smaczne:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. no zezarł bym coś takiego wygląda smacznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki, a ten przepis to bomba! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolorowe, proste, smaczne i zapiekane - to co lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Obok takiej zapiekanki na pewno nie przeszłabym obojętnie. Smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam zapiekanki, tym bardziej z cukinią! Wygląda wspaniale!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam w planach zrobienie podobnej zapiekanki, u mnie też mocno eksploatowana jest cukinia ;). Wyjazdu do Włoch w przyszłym roku życzę Tobie i sobie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajnie, że z tymi zapiekankami można tak w kółko kombinować.
    Ja też mam cukinię to zrobienia, z makaronem na patelni się szykuje. Sezon na cukinię w pełni więc trzeba korzystać, bo potem biedronka ;) W zeszłym roku jesienią robiłam gulasz z cukinią, super wyszedł ale nie wiem wg czego go robiłam...

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam zapiekanki, ale powiem ci, że ryżowych jeszcze nie robiłam!
    A wygląda rewelacyjnie, ten przypieczony pomidorek, mmm:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ojej aż się głodna zrobiłam, musiała być pyszna :) !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)